12 prosince, 2005

Vystavte kolaboranty

Dnes v novinách:

Němci nechali Čechy udělat v Berlíně výstavu o atentátu na Heydricha.
· Kdybych nevěděl, že je to shoda okolností, musel bych si myslet, že je to naschvál.
· Jen několik dní, které dělí od sebe otevření dvou pro Čechy a Němce kontroverzních výstav ve dvou z nejprestižnějších muzeích Německa, totiž tento dojem téměř zákonitě vyvolává. Výstavy o vyhnání Němců v bonnském muzeu Německých dějin a česká expozice Atentát na Heydricha v Německém technickém muzeu v Berlíně.
· Výstava v Bonnu je o utrpení.
· Utrpení, které bylo způsobeno čtrnácti miliónům Němců, jež museli opustit své domovy, utekli, byli vyhnáni a odsunuti do dnešní Spolkové republiky.
· Měl jsem radost z toho, že tak dobrá výstava mohla v Berlíně být, radost z toho, že Německo už je dnes tak daleko.
· Ale ještě šťastnější bych byl, kdybych mohl být stejně hrdý na nějaké české muzeum, proč rovnou třeba ne to Národní na Václavském náměstí, které by dokázalo do Prahy přenést výstavu o vyhnání z Bonnu.
· Byla by to podle mého nejhlubšího přesvědčení nejen výstavní událost roku a obrovská pomoc pro pochopení německého pohledu na tuto klíčovou událost našich moderních dějin.
· Ale ze všeho nejvíc by to byl další obrovský skok v dospívání Čechů v sebevědomý národ.
· Prostě velká chvíle.
· Moment, kdy bychom mohli být ve chvíli pohledu na svoji vlastní minulost, v těch okamžicích zděšení a studu, současně i hrdí.
· Hrdí na odvahu pohledu do zrcadla.

Hrdinové a zbabělci
12. prosince 2005, Lidové noviny
LUBOŠ PALATA


Nevím proč bychom měli nechat u nás pořádat výstavy o vrazích a podporovatelích likvidátorů českého národa, foukat jim na bolístky, které utrpěli když se jim jejich zrůdné plány nepodařilo dovést do konce.
Pokud bychom měli být na něco hrdí, tak na to, že náš národ přestane plodit kolaboranty typu Emanuela Moravce a jeho následovatelů zejména v prodaných původně českých médiích.
Přestaňte provokovat, ať konečně můžeme žít s Němci v míru a vzájemné úctě.