17 prosince, 2005

Mezi řádky

Dnes v novinách:

Abú Músá Zarkáví figuruje na vrcholu amerického seznamu nejnebezpečnějších teroristů. Z vyjádření Bílého domu je patrné, že Bushova administrativa nyní připisuje jeho dopadení větší důležitost než honu na Usámu bin Ládina.
· Jordánský terorista ale už více než dva roky zajetí uniká. Největší štěstí měl Zarkáví loni ve Fallúdži. Podle náměstka iráckého ministra vnitra Husajna Kamala byl tehdy zatčen a vyslýchán. A vzápětí propuštěn
· "Zdá se, že ho nepoznali a proto ho nechali jít," řekl Kamal agentuře AFP. Nejmenovaný americký představitel tento scénář pro CNN označil za "možný".
· "Nebyl ozbrojený. Byl jako každý jiný občan, který byl podezřelý. Prošel jednoduchým výslechem a byl propuštěn," řekl Kamal.
· Iráčtí policisté tedy vůbec nevěděli, že mají v rukách teroristu, za něhož by od amerických úřadů mohli dostat 25 milionů dolarů.
· "Neustále se Zarkávímu přibližujeme, v určitém okamžiku v nepříliš vzdálené budoucnosti ho dostaneme," nechal se minulý měsíc slyšet mluvčí mezinárodních sil v Iráku generálmajor Rick Lynch.

Zarkávího chytili, nepoznali a pustili
17. prosince 2005
Tomáš Jeník, Lidové Noviny


Byl ozbrojený, čili nenápadný. Poznali ho dobře, ulili na strážnici, a ve vhodnou chvíli vypustili zadním vchodem. Nad 25 miliony ani nezaváhali, nebyly na ruku. Za ně by jako krajně podezřelí jen letěli na výlet. K výslechu, nejspíš někam do EU.

Žádné komentáře: