17 prosince, 2005

Demokracie až po konci dějin?

Dnes v novinách:

Místopředseda Komunistického svazu mládeže Zdeněk Štefek prohlásil, že svaz není a nechce být ilegální organizací a že naopak chce působit v rámci současných platných zákonů. To je zásadní posun v názorech poté, co vnitro vyzvalo KSM ke změně stanov.
· Včeském prostředí se vžilo v posledních patnácti letech rčení "činnost na hraně zákona".
· V tomto zákonném příšeří žijí komunisté a jde jim to k duhu. Máme sice jakýs takýs zákon o zločinnosti komunistického režimu, ale z mnoha důvodů chybí vůle jít v tomto směru dál.
· Věty o "revolučním překonání kapitalismu", o "odstranění soukromého vlastnictví" a "zavedení socialistické demokracie" jsou otevřenou výzvou demokratickému systému.
· Otázka zní, zdali se demokratický systém má vůči takovým výzvám bránit.
· Mladí svazáci konzultovali s mateřskou organizací, tedy s komunistickou stranou, jakkoli s ní nemají formální vazby.
· Výkonný výbor KSČM požádal o stanovisko své právní experty a Zuzka Rujbrová doporučila "zjemnit některé formulace", aby z nich nebylo možné dovozovat porušení zákona. Je třeba se držet v přítmí "činnosti na hraně zákona".
· Komunisté, ti "velcí", dospělí, potřebují kádrovou zálohu. Kdyby se jejich Svaz odebral do ilegality (pohodlné, protože bez rizika), zmizel by mezi jinými ilegálními organizacemi politické levice, o kterých nikdo neslyšel a neuslyší.

Vstanou noví bojovníci
17. prosince 2005, Lidové noviny
Ondřej Neff, novinář a spisovatel


Je sporné, že věty o překonání kapitalismu jsou výzvou demokratickému systému. Bylo by tomu tak, kdyby platilo co tvrdí jinde pan Neff, že demokracie rovná se kapitalismus. Co ale je demokratického např. na příkré sociální nerovnosti, na nezaměstnanosti neodpáratelné od kapitalismu, jejíž existence je flagrantním porušením základních lidských práv - práva na práci? Co je demokratického na koloniálním násilí západních demokracií, jehož průvodní projevy v době internetu už je obtížné tajit? Co je demokratického na globálním kapitalismu (do něhož jaksi klasický kolonialismus konvertuje), který převálcovává všechno včetně národních států, kde různé volební aj. demokratické rituály se pomalu ale jistě mění v komedii?
Co když je to skutečně tak, že demokracie snad, ale to kapitalismus nesmí být už ani na dohled?

Žádné komentáře: