30 září, 2009

Nechtěl bych být v jeho kůžích

Dnes v Lidových novinách:

Není to zvláštní shoda okolností, že Lisabonská smlouva, jež má evropskou demokracii povýšit na novou kvalitu, stahuje tu naši demokracii naopak do špíny?
  • Když neratifikujeme Lisabon, přijdeme o eurokomisaře, říká Mirek Topolánek, který má zájem o funkci eurokomisaře.
  • Kdo přesně tu o co přijde?
  • Nehledě na to, že švédský premiér (a současný prezident EU) Reinfeldt jasně řekl Irům, kteří se taky straší ztrátou eurokomisaře, že teď nic takového nehrozí.
  • Zároveň dodal, že v budoucnu se unie k omezení počtu komisařů asi vrátí - takže na co si to hrajeme?
  • Nikdo zkrátka neuvedl pádný legitimní důvod, proč kaceřovat podání senátorů Ústavnímu soudu a následné Klausovo odkládání ratifikace.
  • Je to na Ústavním soudu.
http://www.lidovky.cz/weiss-znovu-ustavni-soud-rozhodl-o-volbach-rozhodne-i-o-lisabonu-pyi-/ln_nazory.asp?c=A090930_080410_ln_nazory_mtr
Lidové noviny, 30. září 2009
Martin Weiss
http://www.lidovky.cz/weiss-znovu-ustavni-soud-rozhodl-o-volbach-rozhodne-i-o-lisabonu-pyi-/ln_nazory.asp?c=A090930_080410_ln_nazory_mtr

Když neratifikujeme Lisabon, přijdeme o eurokomisaře. Když ratifikujeme, přijdeme o suverenitu. Těžké, přetěžké rozhodování. Nechtěl bych být v kůži ústavního soudu.

Reakce diskutujícího Jandy v LN:
No, asi nevíš, co je to suverenita: tu už dávno nemáme - ani ekonomickou, ani energetickou, ani mocenskou. Můžeš upřesnit, o co podle Tebe přijdeme? Podle mě jako součást většího seskupení máme taky větší šanci něco prosadit (viz lednovou plynovou aféru - sami proti Rusku bychom si mohli trhnout končetinou). Pokud jde o bezpečnost, stáli jsme sami proti Němcům i proti Rusům (mimochodem, jejich okupace trvala více než třikrát déle než německá!), je to výhodné? Česká ekonomika je převážně v cizích rukách (zasloužil se o to lvím dílem Klaus!), jsme tedy ekonomicky suverénní? Pro mě to není těžko rozhodování - a komisař v něm nehraje roli! Já chci být součástí západního světa.

KB:
Tip na rozhodnutí ústavního soudu: Ratifikací LS ztratíme suverenitu, ale to neva, protože chceme být součástí západního světa.
Ve zdůvodnění bude m.j. uvedeno: ...zejména je tu precedens z roku 1948, kdy jsme chtěli být součástí světa východního.

Žádné komentáře: