03 září, 2009

Když jsme u toho omlouvání...

Dnes v Lidových novinách:

Moskva má komisi pro boj s přepisováním dějin.
  • Její členové chápou úkol po svém
  • Ruský vládce Vladimir Putin využil sedmdesáté výročí začátku druhé světové války k tomu, aby světu plasticky vysvětlil vlastní „poučení z dějin".
  • Při návštěvě Polska školil hostitele i světové lídry o tom, jaké mají vyvodit důsledky z chyb, jichž se jejich státy dopustily v minulosti.
  • Důraz kladl na „objektivní" přístup k dějinám, vyzýval ke skoncování s černobílým viděním světa.
  • Polští politici kupodivu vesměs přijali Putinovu lekci coby důkaz jeho snahy o vzájemné usmíření, vůdce opoziční levice Leszek Miller dokonce mluvil o Putinově „moudrosti".
  • Podnětem k těmto radostným úvahám se stala skutečnost, že ruský premiér uznal „nemorálnost" sovětsko-německého paktu Molotov-Ribbentrop o neútočení, který obsahoval dohodu o dělení Polska mezi Hitlerovo Německo a Sovětský svaz Josifa Stalina.
  • Rozvádění Putinových tezí Pokud ovšem Putinovu chválenou tezi odsuzující pakt s Hitlerem posuzujeme v „celém kontextu", jak on sám nabádá, působí poněkud méně skvěle.
  • Na stejnou úroveň jako sovětsko-německý pakt totiž jedním dechem kladl i mnichovskou dohodu, kterou uzavřely s Hitlerem západní státy v údajné snaze přesměrovat německou agresi směrem na východ.
  • Tyto státy ruský vůdce vyzývá, aby podobně jako Rusko přiznaly svou chybu, a to nikoliv jen rétoricky, ale „na úrovni politických rozhodnutí".
  • Skutečnost, že diktátor Stalin se těší velké přízni ruských občanů včetně těch mladých či že se doslova kultovním filmem stal protizápadně laděný snímek Zánik impéria aktualizující téma pádu byzantské říše, svědčí o jediném: imperiální ambice berou vrch nad jakýmkoliv poučením z dějin.
http://www.lidovky.cz/putin-uci-historii-0aq-/ln_noviny.asp?c=A090903_000043_ln_noviny_sko&klic=233146&mes=090903_0
Lidové noviny, 3. září 2009
Pavel Máša
________________________________

Když jsme u toho omlouvání...
Bude se omlouvat i korporační Amerika za svou roli ve 2.světové válce? Nejen Polsku?
Prezident Roosevelt říkal, že USA byly "arzenálem demokracie". Korporační Amerika však byla zároveň zbrojním arzenálem nacismu. Albert Speer, Hitlerův architekt a válečný ministr zbrojení, po válce konstatoval , že bez jistých druhů dodávek poskytnutých americkými firmami, by Hitler nikdy nemohl uvažovat o invazi do Polska a jak Němci později připustili, celý koncept "bleskové války" by byl nemyslitelný.
Byla to obdivuhodná válka z korporačního hlediska, a čím déle trvala, tím lépe. Americké korporace pomohly vyzbrojit Hitlera, a profitovaly na všech fázích války, i po ní. Podrobnosti viz v Dr.Jacques Pauwels:
http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=4607
Nemají LN také komisi pro jednostranné komentování dějin? Nebo vytrvale vyskakovat na vysoko visící ruské hrozny baví jejich komentátory dobrovolně?
Tip: Nechť se Putin omluví i za konec války, za Hirošimu a Nagasaki. Američané museli přece ty lidi seškvařit, jinak by Stalin obsadil i Japonsko.


Žádné komentáře: