24 září, 2009

Co řekl Kaddáfí

Dnes v iDNES:

Libyjský vůdce se po čtyřiceti letech své vlády poprvé objevil za řečnickým pultíkem na Valném shromáždění OSN a dlouhou absenci si bohatě vynahradil.
  • Při emotivním, téměř stominutovém projevu před státníky prohlásil, že Rada bezpečnosti OSN terorizuje.
  • Postěžoval si, že si země nejsou rovny, jak hlásá Charta OSN.
  • Řekl, že se svět nechová podle zásad OSN.
  • To doložil tím, že od založení Spojených národů na planetě vypuklo 65 válek.
  • Autoritářský vládce pak dlouze kritizoval Radu bezpečnosti OSN a především její stálé členy, USA, Rusko, Čínu, Francii a Velkou Británii.
  • "Všechny státy by měly mít stejný hlas.
  • Pro ty, kteří mají stálé křeslo, je to politický feudalismus.
  • Neměli bychom to nazývat Rada bezpečnosti, ale Rada terorismu," hřímal libyjský vůdce z řečnického pultíku.
http://zpravy.idnes.cz/kaddafi-si-na-sto-minut-ukradl-podium-a-spilal-rade-bezpecnosti-osn-109-/zahranicni.asp?c=A090923_160111_zahranicni_stf
iDNES, 23. září 2009
* stf iDNES.cz

Kaddáfí neřekl, že RB terorizuje OSN, ale že ignoruje názory 192 členů valného shromáždění a principy charty OSN. Podle ní jsou si všechny národy rovny, malé i velké.
Neřekl, že se svět nechová podle zásad OSN, ale že RB nezabránila 65ti válkám od té Korejské po invazi do Iráku, a požadoval vyšetřování těchto válek. Podle něj "parlamentem světa" je valné shromáždění, a to by mělo určovat rozhodnutí RB.
Řekl, že RB bychom měli nazývat spíš radu teroru proto, že stálí členové jednají s menšími zeměmi jako s opovrhovanými národy druhé třídy. Svět řídí pět mocností a my ostatní jsme zde jako dekorace, uvedl. RB nám nezajistila bezpečnost, ale teror a sankce.
Kaddáfi navrhl i řešení problému imigrace Afričanů do Evropy. Koloniální mocnosti sebraly Africe, Asii a Latinské Americe bohatství, ať se teď nediví, že mladá generace se vydává za tím bohatstvím. Vraťte co jste sebrali a imigrance se zastaví.
Více viz např.
http://english.aljazeera.net/news/americas/2009/09/200992452543821925.html

Žádné komentáře: