25 července, 2009

Zákonné mučení

Dnes v Lidových novinách:

Když jsem se dozvěděl, že nám Miroslav Grebeníček hrozí soudem za film Klíček, nevěřil jsem vlastním uším.
  • Zřejmě by nás rád odsoudil, zmlátil a dal do vězení, tak jako to dělal jeho otec.
  • Na základě jeho vyjádření jsme zveřejnili historické dokumenty o jeho otci na stránce www.klicek.com.
  • Českoslovenští komunisté poslali do lágrů přes 400 tisíc lidí.
  • To je číslo, které vychází z údajů ministerstva spravedlnosti - tolik lidí bylo v 90.
  • letech rehabilitováno coby oběti perzekuce.
  • Za zločiny srovnatelné s nacistickým řáděním nastoupila do vězení jediná osoba -herečka a fanatická prokurátorka Ludmila Brožová-Polednová.
  • K tomu, aby byli odsouzeni další, scházela politická vůle, ačkoliv jsme od politiků slyšeli hromady politických proklamací o vyrovnání se s minulostí.
Soudruzi kážou o morálce
Lidové noviny, 25. července 2009
Pavel Paleček, producent, historik
http://www.lidovky.cz/soudruzi-kazou-o-moralce-0h0-/ln_noviny.asp?c=A090725_000043_ln_noviny_sko&klic=232632&mes=090725_0

Soudruzi, nepoučujte nás, co je morálka, my o tom máme své spolehlivé informace z Bílého domu. (Dále podle W.R.Pitta z New York Times):
Debata o mučení v USA trvá již delší dobu, zejména když vyšly na světlo boží fotky z Abu Ghraib. Muži pokryti výkaly, připoutáni k posteli a bičováni, jejich víra ponížena menstruační krví na jejich tvářích, těla pokousána od psů, a co hůře, zprávy o znásilnění žen a dětí. Před třemi týdny se debata o mučení změnila. Americký voják z Idaho Bowe Bergdahl upadl v Afghánistánu do zajetí Talibánu. Teď ho mají a Bůh mu pomoz, protože Bushova administrativa nastavila pravidla pro zacházení se zajatými.
Jestli se Talibán rozhodne, že Berghdahl má zajímavé informace, může být podroben waterboardingu, dokud nepromluví. Můžou ho taky pokrýt hmyzem, odepřít mu spánek a potravu, můžou ho bít, zavalit vlastními výkaly. Také mu mou vrazit klacek do zadnice. Nebo ho znásilnit a zabít. Taky jej mohou předat zástupcům jiné vlády aby jej uvrhla do nějakého hodně vzdáleného vězení, kde „zdokonalené metody" výslechu mají ještě temnější a divočejší charakter. Zajisté, mohou mu taky odepřít řádný proces jakéhokoliv druhu, a už nikdy, nikdy více ho nepustit domů. Tohle všechno mohou dělat a přitom trvat na svých vysoce morálních motivech, protože my Američané jsme dělali totéž.
Jednu věc Talibán udělat nesmí: zveřejnit video svého vězně. Udělal to, a americká vláda rychle zareagovala. „Odsuzujeme toto video a veřejné ponižování vězňů. Odporuje to mezinárodním únluvám.“ Níže uvedený autor označil toto prohlášení za neuvěřitelné pokrytectví: Byli jsme to my, kdo nastavil pravidla mučení jako pozitivní akci na záchranu životů. Každý Američan, tzv. křesťan, který obhajuje tyto praktiky může tuto lekci ocenit: sklízíme, co jsme zaseli.
Více viz: William Rivers Pitt: "Worst Case Scenario" http://www.opednews.com/articles/Worst-Case-Scenario-by-William-Rivers-Pit-090722-909.html

Žádné komentáře: