29 července, 2009

"Vykopnutá" poslankyně a demokratický Afghánistán

Dnes v Lidových novinách:

LONDÝN/PRAHA Říkalo se jí „nejstatečnější žena Afghánistánu“.
  • Bez obalu se staví jak proti hnutí Taliban, tak oficiální afghánské vládě.
  • Mezi nepřátele počítá i jednotky NATO, které zemi bombardují. A Britové podle ní vedou v Afghánistánu předem prohranou válku.
  • Malalai Joyaová je ve svých 31 letech nejmladší a zároveň nejvýraznější členkou afghánského parlamentu.
  • Její odvahu dokazuje to, že přežila již pět pokusů o atentát a neustále čelí výhrůžkám.
  • Přes všechny hrozby Joyaová napsala knihu „Zvyšuji hlas“, pojednávající o uplácení v Afghánistánu, aby „otevřela oči a mysl demokratickým lidem na celém světě“.
  • Upozorňuje také na těžkou situaci afghánských žen.
  • Joyaová je poslankyní fakticky dodnes, ale v roce 2007 jí byl výkon funkce pozastaven poté, co promluvila o uplácení ve vládě a parlament přirovnala k zoo.
  • Nepřátelé jí usilují o život, ale ona z nich prý strach nemá: „Smrti se nebojím.
  • Jednoho dne mě možná zabijí - ale nikdy nemohou umlčet pravdu.“
Mluví, i když se ji snaží umlčet
Lidové noviny, 29. července 2009
VLADIMÍRA STRAKOVÁ
http://www.lidovky.cz/mluvi-i-kdyz-se-ji-snazi-umlcet-dzs-/ln_noviny.asp?c=A090729_000031_ln_noviny_sko&klic=232675&mes=090729_0

Nezdá se, že Joya je faktickou poslankyní afghánského parlamentu dodnes. Ve svém sobotním čkánku v The Guardian („The big lie of Afghanistan“ http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2009/jul/25/afghanistan-occupation-taliban-warlords ) Joya píše, že její zvolení mělo být příkladem, jak Afghánistán osvobodil ženy, a dodává: Tato demokracie je fasáda, a tzv. osvobození je velká lež. Že ona byla vykopnuta (kicked out) z parlamentu , zatímco brutální válečníci jsou kryti imunitou, mluví jasně o "demokracii" kryté jednotkami NATO. Naše naděje na skutečně demokratický Afghánistán byly zrazeny. Pokračuje okupace v podstatě sloužící americkým zájmům v regionu. Karzaiho vláda je plná brutálních válečníků a extrémistů, kteří jsou ve víře sbratřeni s Talibánem. Obama zatím sleduje stejnou politiku v Afghánistánu jako Bush.

V diskusi k jejímu článku, zřejmě z řad britských diskutujícíh, se lze dočíst, že skutečnými teroristy v Afghánistánu a Iráku jsou vojáci USA, UK, Austrálie, a asi čtyřiceti dalších zemí, které se nechaly podplatit nebo přinutit aby poslali své jednotky k potlačení odporu vůči americké dominanci v těchto zemích. Irán je v pořadníku. / Vyslaní vojáci jsou placení zabijáci. Zatím zabili přes milion Iráčanů a Afghánců. / Američané chtějí kontrolovat zdroje pánve Kaspického moře. Nemá to vůbec nic společného s demokracií a lidskými právy. / Jak mohou být konány svobodné volby ve vojensky okupované zemi, jak žádá Joya. Mělo by to být něco jako svobodné volby pořádané v okupované Evropě nacisty za 2.sv.války? / Je naivita předpokládat, že lze skončit tento konflikt pozvednutím hlasu za mír a spravedlnost. Válku v Afghánistánu mohou vyhrát jedině Afghánci. Válka bude vyhrána zabíjením stále většího množství cizích vetřelců. Zatím Američané ztratili 5.000 svých státem podporovaných teroristů. Z Vietnamu odtáhli až ztratili nějakých 58.000 svých vojáků, teroristů. / Podporovat naše jednotky? V žádném případě. Nechť shnijí v pekle. Mysleme jen na jejich oběti...

Žádné komentáře: