28 července, 2009

Odpustky naruby

Dnes v Lidových novinách:

PRAHA - Komunisté sociálním demokratům nabízejí, že pokud s nimi budou po volbách spolupracovat na vládní úrovni, je KSČM ochotná se znovu omluvit za svou minulost.
  • "Znovu bychom zopakovali omluvu z roku 1989.
  • Naším zájmem je spolupráce levice a jsme pro to ochotni něco udělat.
  • Aby mohla být spolupráce úspěšná, musí obě strany udělat nějaký krok," řekl v rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny předseda KSČM Vojtěch Filip.
  • Místopředseda strany Jiří Dolejš jde ale ještě dál a byl by pro zformulování zcela nové omluvy.
  • "Pokud by to měla být bariéra ke spolupráci levicových stran, tak bychom měli omluvu znovu zformulovat a aktivně ji sdělit.
  • Podle HN by komunisté případnou omluvu rádi vyměnili za užší povolební spolupráci a za slib, že ČSSD zruší takzvané bohumínské usnesení z roku 1995, ve kterém si sociální demokracie spolupráci na vládní úrovni s KSČM zakazuje.
  • ČSSD ale na podobný obchod přistoupit nechce, list cituje místopředsedu strany Zdeňka Škromacha: "Ať se klidně znovu omluví, na vztahu ČSSD ke komunistům to ale nic nezmění. K rušení bohumínského usnesení není žádný důvod".
  • Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek podle deníku omluvu komunistů už dřív několikrát označil jako jednu z několika podmínek, kterou musí komunisté splnit, aby s nimi mohla ČSSD v budoucnu vládnout.
Komunisté chtějí do vlády s ČSSD, nabízejí proto (staro)novou omluvu
Lidové noviny, 27. července
http://www.lidovky.cz/komuniste-chteji-do-vlady-s-cssd-nabizeji-proto-staro-novou-omluvu-1pc-/ln_domov.asp?c=A090727_082036_ln_domov_ppe

Ti komunisti možná nemusí být beznadějně ztraceni pro naši kapitalistickou demokracii. Když i v době krize se ukazuje tak ohromný zájem o omluvy za předchozí režim, tak proč to tržně nevyužít? Komunisté by mohli třeba u příležitosti slavného pádu režimu každoročně prodávat svou omluvu z roku 1989 ve zvláštní slavnostní grafické úpravě a balení s převazem rudou stužkou. Eventuálně pozlacenou.

V případě finančního úspěchu by se nápadu možná rádi chopili i lidovci, aby zpeněžili nádherně hnusná zvěrstva svých katolických církevních předků při šíření víry a lásky na tomto i onom světě. Možná by se daly dobře zpeněžit i omluvenky za prznění nezletilých věřícíh jejich církevními vychovateli, sahající z věčnosti až do žhave současnosti. Co dnes lidé všechno nekoupí?

Bylo by to proti přírodním tržním zákonům, kdyby nezavětřila i pravice. Naše i ta mezinárodní. Ta má věru nepřeberné zdroje pro rejžování zisku z omluv. Skutečným trhákem by mohlo být pozlacené kání se za genocidu původních obyvatel Ameriky a za vybudování Ameriky z otrocké práce dovezených Afričanů. Kdekdo by si jistě rád připlatil za pěkně vyvedenou omluvu za obludná násilí spojená s kolonialismem a imperiálními válkami. Zde by měla pravice s omluvenkami dokonce velmi zvýhodněnou tržní pozici proti KSČM , jelikož neokolonialismus a imperiální výboje nejsou věcí minulosti, ale i žhavé současnosti a zatím nedohledné budoucnosti.

Žádné komentáře: