22 července, 2009

Průzkum

Dnes v Lidových novinách:

PRAHA Ministerstvo zahraničí si nechalo vypracovat průzkum mínění o českém Provinčním rekonstrukčním týmu (PRT) v Lógaru.
  • A byť si ministerstvo pochvaluje, že výsledky jsou pro PRT příznivé (což v určitém ohledu jsou), na první pohled jsou patrné rozpory ve vnímaní misí mezi veřejností.
  • Důvodů bude několik, jedním z hlavních jsou zřejmě zmatky a nejednotnost politické reprezentace ohledně mise v Afghánistánu.
  • „Podle Čechů by zahraniční mise České republiky měly mít zejména humanitární a záchranné cíle (86 % respondentů) a zaměřovat se také na rekonstrukce a stavby budov a komunikací (75 % respondentů)," praví se v prohlášení ministerstva k průzkumu.
  • Z odpovědí na další otázky v průzkumu, který mají LN k dispozici, je však zřejmá nedůslednost názorů obyvatel Česka.
  • Zatímco hlavní náplní českých misí v zahraničí by měla být podle odpovědí humanitární a rekonstrukční činnost, zapojení do obnovy Afghánistánu schvaluje jen 42 procent lidí (41 procent je proti).
  • A 53 procent Čechů (součet „rozhodně souhlasím" a „spíše souhlasím") by dokonce přivítalo, pokud by se obnova Afghánistánu obešla bez českých vojáků a odborníků.
  • „Stav rozpolcení mysli české veřejnosti je důsledkem rozpolcení české zahraniční a bezpečnostní politiky," dodává Gabal.
  • „Je možné očekávat, že kdyby se náhodou zahraniční a bezpečnostní politika přestala dělat jako věc osobních zálib některých ministrů a politiků a stala se předmětem skutečně vážné rozpravy a dohody, pak by nebyl problém dosáhnout toho, aby veřejnost podporovala aktivnější a angažovanější politiku Česka v zahraničí."
  • -----------------------------------------
  • Jste pro, nebo proti tomu, aby se ČR aktivně podílela na zahraničních mírových misích?
  • Nevím 15 % Proti 40 % Pro 45 %
„Mise ano, ale ne v Afghánistánu"
Lidové noviny, 21. července 2009
FRANTIŠEK ŠULC
http://www.lidovky.cz/mise-ano-ale-ne-v-afghanistanu-d2k-/ln_noviny.asp?c=A090721_000024_ln_noviny_sko&klic=232570&mes=090721_0

Jen 40% dotázaných je proti aktivní účasti ČR na zahraničních mírových misích? To je docela dobrý výsledek. Mohl by být ještě lepší, kdyby otázka víc koketovala s pravým stavem věcí, např.: Jste pro, nebo proti tomu, aby se ČR aktivně podílela na klasické imperiální agresi a odporných válečných zločinech v Afghánistánu?
S podpisovým archem by mohl být podáván doplňující text, např. od Valtina z 10.7.2009 http://www.dailykos.com/storyonly/2009/7/11/752303/-Crossing-the-Rubicon-
Bushova admnistrativa tajila masakr v Afghánistánu. Jde o masovou vraždu kolem 2000 talibánských vězňů, kteří se vzdali spojeným US-Afghánským silám v listopadu 2001. Udusili se v kovových konteinerech US podporovaného válečného magnáta, který později vstoupil do Karzaiho vlády. Masové hroby byly zamaskovány, aby chyběly důkazy. Nyní Obamova administrativa říká, že to nemůže vyšetřovat po letech Bushova zatajování případu, protože se to stalo na cizí půdě a týkalo se to cizinců.
Autor dodává, že je unaven případy krytí zločinů jako mučení, vpády na cizí území, bombardování nevinných mužů, žen a dětí, zločiny jdoucími před rok 2001, ve Vietnamu, Laosu, Kambodži, MKULTRA (viz Wikipedie), masové použití napalmu v Severní Koreji. A žádá, volejte Bílý dům, žádejte okamžité vyšetřování, podepište petice...
A my? My bychom mohli udělat průzkumový kompromis: Vážený občane, jste pro naši aktivní účast na "mírových mučeních a vraždách?"

Žádné komentáře: