07 listopadu, 2007

Příští Velká Říjnová

Dnes v Lidových novinách:

Ještě před necelými dvěma desítkami let musely být 7. listopadu na úředních budovách, na školách, na domech obvodních bytových podniků vyvěšeny československé vlajky spolu s vlajkami Sovětského svazu.
· Praporky zdobily tramvaje a autobusy, byly ve výlohách obchodů a na oknech nejednoho bytu.
· To všechno na oslavu Velké říjnové socialistické revoluce, která údajně začala v roce 1917 právě v tento den - přepočítaný z juliánského kalendáře používaného v Rusku na již téměř tři staletí ve většině světa zavedený kalendář gregoriánský.
· Neboť, jak řekl 8. listopadu 1945 ve svém projevu v Prozatímním národním shromáždění, našem prvním poválečném parlamentu, jeho předseda, národní socialista Jožka David, „událost, které se v dějinách poválečné Evropy dostalo jména Ruská revoluce, byla něčím víc než revolucí jen ruskou: byla vyvrcholením určitých tendencí světových, a to jak na poli sociálním, tak i na poli národnostním“.
· A pak byl ještě přečten telegram předsedovi Presidia Nejvyššího sovětu Kalininovi prohlašující, že „den, který dnes oslavují bratrské národy SSSR, je také svátkem všeho československého lidu“.
· Nezměnilo se takřka nic Dnes označení Velká říjnová socialistická revoluce používá už málokdo, spíš se mluví jen o Říjnové revoluci nebo bolševickém převratu či dokonce puči.
· Opouštějíc symboly sovětské epochy snaží se Rusko stále více vzkřísit předbolševický svět.
· Je adorována monarchie, jsou kříšeny tradice někdejších vojenských organizací, kozáků, oslavují se vojevůdci a generálové, připomíná se síla někdejšího impéria, válečná vítězství, opět je na výsluní pravoslavná církev a do popředí znovu nastupuje ruský šovinismus.
· Vracejíc se k této minulosti neuvědomuje si však ruská společnost, že tím se neosvobozuje od bolševické tíhy a pouze se vrací k jejím kořenům.

Ruská veverka ve svém tragickém kole
VLADIMÍR BYSTROV, publicista
Lidové noviny, 7. listopadu 2007


Dnes brouzdat po internetu, to se člověk dozví pěkné věci, a nejen o Rusku! Třeba jako že Spojené státy byly založeny na genocidě původních amerických obyvatel a že zbohatly z práce afrických otroků. Taky že současná US zahraniční politika je ovládána neokonzervatismem, řízeným korporačními obchodními zájmy a náboženským elitismem, a cílem je permanentní globální krize, tvorba permanentního nepřítele, jako ospravedlnění pro intervence všude na světě za účelem budování impéria, světové dominance… Fuj. To potom vyprávění V.Bystrova o zločinech bolševiků následkem vyvrcholení určitých tendencí světových, a to jak na poli sociálním, tak i na poli národnostním je příjemným připomenutím, že všichni ti imperialisté byli, jsou a zůstanou pěkná pakáž. Mimochodem, důvěrně řečeno, dnes při brouzdání na americkém internetu člověk skoro nabývá dojem, že příští Velká Říjnová by mohla vypuknout právě v Americe, zatím co my budeme pečlivě dozírat na Rusko.

Žádné komentáře: