26 listopadu, 2007

Fešácký Gulag?

Dnes v Lidových novinách:

MOSKVA/PRAHA Týden před parlamentními volbami ruská policie tvrdě zakročila proti tamní protiputinovské opozici.
· Při protivládních demonstracích o uplynulém víkendu zatkla zhruba dvě stovky osob.
· Mimo jiné prezidentského kandidáta opozice Borise Němcova a bývalého šachového velmistra Garriho Kasparova, kterého úřady odsoudily k pěti dnům vězení.
· Největší protiputinovské demonstrace se podle očekávání konaly ve dvou největších ruských městech: v Moskvě a v Petrohradě.
· Úřady v obou případech povolily pouze opoziční shromáždění, ne však pochody městem.
· Účastníci pochodu obviňují ruského prezidenta Vladimira Putina z pošlapávání osobních svobod a potlačování svobody tisku.
· Kritizují také průběh kampaně před parlamentními volbami, jež se mají konat příští týden, v neděli druhého prosince.
· Ruská média totiž podle nich věnují více prostoru prokremelským kandidátům.
· Úřady navíc zasahují proti lidem, kteří jsou v opozici k ruské vládě.
· V telefonickém rozhovoru pro rozhlasovou stanici Echo Moskvy bývalý světový šachista uvedl, že se spolu s dalšími účastníky akce snažil dostat do budovy volební komise.
· Chtěl tam donést rezoluci, ve které kritizoval předchozí zásah policejních pořádkových sil jako příliš tvrdý.
· Ruská opozice tvrdí, že Putin potlačuje práva a svobody, které občané získali po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991.
· Prezident se navíc snaží vytvořit politický systém, v jehož středu by stál on sám.
· Představitelé Kremlu to však odmítají s tím, že opozice se pouze snaží získat pozornost Západu.

Kasparov dostal „šach“
Lidové noviny, 26. listopadu 2007
ŠÁRKA DAŇKOVÁ


Myslím, že v soutěži o mistra světa v demokracii vede jasně prezident Bush. V interview 20.11. chválí Mušarafa za tah na branku demokracie v Pákistánu. Bush sám šíří svobodu a demokracii v Iráku. Nevyprovokovaně zaútočil na Irák bez požehnání OSN, bombardoval, zabíjel tisíce civilstů, v posledních čtyřech a půl letech se neobtěžoval přebudovat infrastrukturu země, obnovit základní služby jako elektřinu, čistou vodu, bezpečnost. Teď se chystá šířit demokracii v Íránu, tentokrát hodlá osvobodit íránský lid nukleárními zbraněmi. Má zásluhy o demokracii i doma v Americe. Špehuje lidi bez povolení soudu. Dle libovůle označuje lidi za nepřátelské bojovníky, posílá je na Guantánamo, upírá jím řádný proces. Dovoluje svým lidem aby je mučili. Odmítá kompromisy s demokraty vedeným kongresem.

Tolik, kromě jiného, se lze dočíst u Mary Shaw, filadelfské spisovatelky, bývalé koordinátorky skupiny Amnesty International pro udělování Nobelovy ceny v oboru lidských práv.

Obávám se tedy, že ten Rusy milovaný Putin se má co ohánět, aby se v kategorii demokracie svému americkému soupeři aspoň částečně vyrovnal. S tím Kasparovem se sice snaží zabodovat, ale moc mu to asi v tabulce nevynese. Ve světle reflektorů zazáří spíš Kasparov. Ten si svoje tahy umí dobře spočítat a ví, že jeho nápor do policajtů bude z mediálních tribun ve světě bedlivě sledován, a že ten jeho pětidenní Gulag bude nejspíš spíše fešácký.


Poznámka: Lidové noviny neumožňují přístup do diskuse k tomuto článku


*****
Zkráceno pro MF Dnes, 26.11.2007:

Myslím, že v soutěži o mistra světa v demokracii vede jasně prezident Bush před Putinem. Chválí Mušarafův tah na branku demokracie v Pákistánu a sám šíří svobodu a demokracii v Iráku, na který zaútočil bez požehnání OSN. Teď se chystá osvobodit íránský lid nukleárními zbraněmi. Má zásluhy o demokracii i doma v Americe. Špehuje lidi bez povolení soudu, dle libovůle označuje lidi za nepřátelské bojovníky, posílá je na Guantánamo. Odmítá kompromisy s demokraty vedeným kongresem. Více se lze dočíst u Mary Shaw, spisovatelky z Filadelfie.

Rusy milovaný Putin se má co ohánět, aby se svému americkému soupeři aspoň částečně vyrovnal. S tím Kasparovem se sice snaží zabodovat, ale ve světle reflektorů zazáří spíš Kasparov. Ten si svoje tahy umí dobře spočítat a ví, že jeho nápor do policajtů bude z mediálních tribun ve světě bedlivě sledován, a že ten jeho pětidenní Gulag bude nejspíš spíše fešácký.

Žádné komentáře: