10 listopadu, 2007

Šťastný lotr na pravici…

Dnes v Lidových novinách:

Levicoví voliči jsou méně šťastní než příznivci pravice.
· A to i v případě, že jejich vlastní životní standard vysoce převyšuje průměr.
· K tomuto závěru dospěla rozsáhlá mezinárodní studie vycházející z průzkumů veřejného mínění v 70 zemích světa.
· Odborníci z univerzit v dánském Arhusu, švédském Stockholmu a švýcarském Curychu položili desetitisícům zúčastněných na 400 otázek týkajících se jejich politické orientace, náboženství, spokojenosti s vlastním životem i stavem světa nebo názoru na korupci.
· „Čím více je člověk orientován doleva, tím je méně šťastný, a naopak,“ tvrdí vedoucí projektu, Dán Christian Björnskov.
· Ve všech 70 zemích průzkum podle něj prokázal mezi lidmi stejné stereotypy.
· „Levičáci považují sociální nerovnost ve společnosti za natolik problematickou, že je tenhle pocit nespravedlivého rozdělení bohatství dělá nešťastnými v privátní sféře,“ tvrdí Björnskov.
· Zatímco se příznivci levice sociálními rozdíly ve společnosti trápí, pravičáci je považují za zcela normální jev.
· „Pravicově a konzervativně orientovaní lidé jsou toho názoru, že úspěch a bohatství jsou odměnou za píli v práci, talent či znalosti,“ tvrdí závěry studie.
· Sociální nerovnost, kterou voliči levice vidí jako nespravedlivou, naopak voliči pravice vnímají jako hnací motor hospodářského systému.

LN: Pravičáci jsou šťastnější než levičáci
Lidové noviny, 10. listopadu 2007
Marek Kerles

***

Zánik dělení na pravici a levici byl ohlašován už mnohokrát.
· Čerstvá studie skandinávských vědců, kteří dospěli k závěru, že pravičáci jsou šťastnější, patří kupodivu ještě k těm rozumnějším v oboru.
· Akceptování lidské nerovnosti, či naopak potřeba ji odstranit, patří ke známým konstantám konzervativního, respektive progresivního temperamentu.
· To američtí neurologové nedávno usoudili, že levičáci rozumí světu lépe, na základě testování reakce na jakési blikání na monitoru počítače.
· Na nás skandinávský test nepadne.
· Pochopitelně - nejdříve jsme chtěli být všichni pravičáci, dnes jsou u nás KSČM a ČSSD nejreakčnějšími stranami.
· Skutečný pravolevý temperament bude u nás možné pozorovat až za desítky let.
· Ale určitě nezanikne.

Z leva do prava a zpět
Lidové noviny, 10. listopadu 2007
Martin Weiss


Práce otroka byla zadarmo, což pro otrokáře bylo ekonomicky velmi efektivní. Není divu, že už tenkrát ten lotr otrokář (dnes bychom mohli říci lotr na pravici) byl šťastnější než ten upachtěný otrok – levičák. Od té doby, přes feudalismus až po dnešní osvícený kapitalismus už práce otroků úplně zadarmo není, zřejmě proto, že s pokrokem vědy a techniky spokojenější a vzdělanější otrok je efektivní ještě víc, ovšem nesmí se to s odměnou za jeho dřinu přehnat. Úspěch a bohatství všech verzí otrokářů byly a jsou odměnou za píli, s jakou se dokázali narodit do otrokářské rodiny. V novověku už je to tak zamotané, že i rodilý otrok se dokáže za příznivých okolností vetřít mezi otrokáře, ale vyjímka potvrzuje pravidlo: práce pokud možno zadarmo té nešťastné dlouhatánské řady otroků základem štěstí každé rodinky otrokářů zůstává.

Pochopitelně po roce 1989 bychom všichni chtěli patřit mezi novodobé otrokáře, ale to nejde, protože sebepilnější otrokář se bez armády, nebo aspoň roty otroků neuživí.

Ano, hlasatelé rovnosti z našeho otrokářského hlediska patří mezi nejreakčnější živly společnosti. Protože rovnost se s otrokářskou demokracií neslučuje.

Žádné komentáře: