27 prosince, 2006

Spasitele určitě ano!

Dnes v Lidových novinách:

Potřebujeme Spasitele? Papežova otázka je na místě. Sama lidskost asi nestačí.
· Otázku v titulu této poznámky položil papež Benedikt XVI. v tradičním slavnostním poselství Městu a světu.
· Skutečně - potřebuje se vyspělá civilizace postmoderního třetího tisíciletí, lidé, kteří dobývají vesmír a luští kód lidského genomu, vztahovat k Bohu?
· Benedikt XVI. odpovídá jednoznačně, že ano.
· Umíme sice létat na Měsíc i na Mars, ale zároveň necháváme své bližní v chudých zemích umírat hladem.
· Dokážeme se suverénně pohybovat v globální vesnici, umíme si na internetu najít jakoukoli informaci, kterou potřebujeme, ale nedokážeme zabránit týrání bezbranných dětí.
· Mnozí se domnívají, že k nápravě světa je potřeba pouhé lidskosti (nechme pro tentokrát stranou ty, kdo na ni mají „zázračné“ recepty).
· Nelze však přehlížet, jak strašně ona pouhá lidskost selhává, není-li naplněna pokorou a úctou k tomu, co nás přesahuje, co bylo dříve než my a co bude trvat i po naší smrti.
· Nezdá se totiž, že by lidskou povahu změnila tisíciletí civilizací, která dokážeme lépe či hůře rekonstruovat.
· Nezdá, se, že by z ní mizela pýcha, sobectví či bezohlednost.
· A nezdá se, že by existoval mocnější popud než náboženská víra - v našich podmínkách především křesťanská -, která by dokázala tyto neblahé lidské sklony držet na uzdě.

Potřebujeme Spasitele?
27. prosince 2006, Lidové noviny
Petruška Šustrová
http://lidovky.zpravy.cz/potrebujeme-spasitele-0b3-/ln_noviny.asp?c=A061227_000011_ln_noviny_sko&klic=216875&mes=061227_0


Nezmizela pýcha, sobectví a bezohlednost, stýská si paní Šustrová, sama naplněna pokorou co nás přesahuje. Jak by tohle všechno zmizelo, když jde o vlastnosti typické pro svobodné, svéprávné a sebevědomé jedince, kterými je přeplněna každá opravdově tržní ekonomická demokracie. Jak by strašně neselhávala pouhá lidskost, když z ní nelze vygenerovat profit, a snad se ani nedá strhnout z daní.

Asi se to bude muset na tom Spasiteli ponechat. S tím nasycováním davů bědných už má dvě tisíciletí zkušenosti, když začínal tuším jenom s dvěma rybami. Socanům se to svěřit nemůže, nakonec by s tím ještě mohli něco udělat.

Žádné komentáře: