11 prosince, 2006

Myslí to upřímně, a to se přece nedělá

Dnes v Lidových novinách:

V havličkobrodské nemocnici odhalili sériového vraha; jihomoravský hejtman Juránek se bál, že mu kolegové z vedení KDU-ČSL usilují o život.
·
V záplavě těchto alarmujících zpráv jakoby se trochu ztrácela pokračující jednání ODS s ČSSD o vládě - ani tady se ovšem nedají vyloučit hororové scénáře, i když poněkud subtilnějšího rázu.
· Ten hlavní je spjat se jménem Lubomíra Zaorálka, pro kterého sociální demokraté důrazně žádají ministerstvo zahraničí.
· Stínový ministr zahraničí je levicový ideolog, jací se například v ekonomii na intelektuální úrovni už skoro nevyskytují.
· Tak jako nevynechá příležitost žádat silnější pravomoci pro nadnárodní organizace, tedy především Evropskou unii, rád se otře o republikánský Bílý dům.
· Má zvláštní tematickou zálibu v Severní Koreji.
· Amerického prezidenta Bushe kritizuje za příliš agresivní postup, kterým prý Severokorejce tlačí k vývoji jaderných zbraní.
· Různé krize ve světě s mechanickou pravidelností obnažují Zaorálkovy protiamerické předsudky.
· Ne že by americká vláda byla nedotknutelná a kritika zakázaná.
· Válku v Iráku Bush zásadním způsobem nezvládl a vůči těm svým spojencům, kteří ho před invazí podpořili, byl vděčný jako kámen.
· Pořád je to ale náš spojenec, který do Iráku šel z vážných důvodů (rádo se zapomíná, že i tajné služby takové Francie, která organizovala diplomatický odpor proti irácké invazi, byly
před válkou přesvědčené, že Saddám zbraně hromadného ničení opravdu má).
· Paktovat se s někým, s kým náš spojenec jednou možná bude nucen uzavřít mír, zatím ale proti němu válčí, to se prostě nedělá.
· Jeho úvahy se bohužel ubírají zoufalým směrem.
· Zaorálek na ministerstvu zahraničí, to by mohla být podobná divočina jako kdysi David Rath na ministerstvu zdravotnictví.Takový úpadek naší zahraniční politiky by v žádném případě neměla dovolit.

Zaorálek to myslí upřímně
11. prosince 2006, Lidové noviny
Daniel Kaiser, novinář


V havlíčkobrodské nemocnici odhalili sériového vraha. V záplavě těchto alarmujících zpráv jakoby se trochu ztrácela stále pokračující jatka mnohem většího rozsahu v Iráku. Dosud se přesně neví, jaké byly motivy havličkobrodského mordýře, ale je už známo, že válka v Iráku vznikla vlastně omylem. Všichni byli před válkou přesvědčeni, že Saddám zbraně hromadného ničení opravdu má. Ovšem rádoby budoucí český ministr zahraničí Zaorálek, jehož myšlenky se ubírají zoufalým směrem, chystal do české sněmovny konferenci iráckých opozičních skupin aby si u nás domlouvaly postup proti americkým okupantům. Bush sice válku v Iráku totálně nezvládl, ale pořád je to náš spojenec, a paktovat se proti němu za zády, třeba upřímně, to se prostě nedělá. Už proto, že nakonec se dobrý důvod pro iráckou invazi zcela náhodou objevil. Ukázalo se dodatečně, že je tam moře ropy.

Žádné komentáře: