30 prosince, 2006

Osudy dobrého vojaka Švejka za války s terorismem

Dnes v Lidových novinách:

Podle některých iráckých svědků popravy, která nebyla veřejnosti přístupná, šel devětašedesátiletý Saddám pod šibenici "s rozhodností a odvahou".
· Informace o smrti bývalého prezidenta byla v Bagdádu přijata vcelku klidně.
· Podle agentury AFP panoval dopoledne v metropoli klid, ozvalo se pouze několik oslavných výstřelů do vzduchu v převážně šíitských čtvrtích.
· Násilí bylo ale několik hodin po popravě hlášeno z města Kúfa asi 160 kilometrů jižně od metropole.
· Poprava Saddáma, která se uskutečnila krátce před začátkem muslimského náboženského svátku íd al-adhá (svátek oběti), vyvolala ve světě rozporuplné reakce.
· Zatímco USA ji ústy prezidenta George Bushe přivítaly, Británie vyjádřila pochopení, ale distancovala se od trestu smrti jako takového.
· Francie se k popravě Saddáma postavila ještě chladněji a humanitární organizace ji odsoudily.
· Vykonání hrdelního trestu nad mužem, který stál v čele Iráku v letech 1979 až 2003, přivítal irácký premiér Núrí Málikí.
· "Ve jménu iráckého lidu byla popravou zločince Saddáma učiněna spravedlnost," prohlásil premiér.
· Podle něj již tak nebude možný návrat diktatury jedné strany.

Saddám Husajn byl brzy ráno oběšen
BAGDÁD 30. prosince 2006
lidovky, čtk


"Tak nám popravili Husajna," řekla posluhovačka panu Švejkovi, který si právě mazal kolena opodeldokem. "Kterýho Husajna, paní Müllerová?" otázal se Švejk, nepřestávaje si masírovat kolena, "já znám dva Husajny. Jednoho, co ho v tom Iráku všichni milovali, a druhého, co ho tam naopak všichni nenáviděli. Vobou není žádná škoda." „Na internetu píšou, milostpane, jenom o jednom, voběsili ho dnes nad ránem někde v Bagdádu.“ "Ježíšmarjá," vykřikl Švejk, konče masírování kolen, "to není dobrý. Jestli popravili jenom jednoho a ne voba, tak to se možná máme ještě na co těšit,“ řekl Švejk a vydal se do hospody U kalicha…

Žádné komentáře: