14 října, 2006

Prezidentské manipulace

PRAHA Šéf ČSSD Jiří Paroubek se premiérem nestane, ani kdyby opravdu dokázal nalézt pro podporu své vlády jeden hlas z tábora bývalé trojkoalice.
A stejně tak by hlas jednoho přeběhlíka nestačil ani Mirku Topolánkovi k tomu, aby dostal druhou šanci.
Prezident Václav Klaus totiž po včerejším jednání s delegací KDU-ČSL jasně vzkázal, že by se s kabinetem opřeným o jednoho přeběhlíka nespokojil.
„To znamená, že vylučuji možnost, že bych akceptoval nějaký obchod s jedním hlasem doleva či doprava, nahoru či dolů,“ prohlásil včera po jednání s lidovci Klaus.
„Nějaké takto vzniklé stojednotkové řešení považuji za necestu vpřed,“ dodal prezident.
Paroubek takový postoj v diskusi se čtenáři serveru iDnes označil za „opravdu těžký zásah, direkt Ústavě České republiky“ s tím, že „pan prezident nepostupuje v intencích ústavy“.

Sto jeden hlas mi nestačí, vzkázal Klaus Paroubkovi
14. října 2006, Lidové noviny
PETR KOLÁŘ


Sto jeden hlas mi nestačí, vzkázal prezident Paroubkovi… Zapoměl však totéž vzkázat před tím Topolánkovi a nechal ho aspoň ten jeden hlas hledat několik měsíců. Václav Klaus tak prokázal, že je jednostranně zaměřeným stranickým prezidentem. Porušuje ústavu, neboť ta vyžaduje pro schválení vlády většinu v parlamentu a nehovoří o tom jaká ta většina má být. Prezident nereprezentuje zájmy všech občanů a nepovažuji ho proto za důvěryhodného.

Žádné komentáře: