24 října, 2006

Když už totalita, tak jedině demokratická

Dnes v Lidových novinách:

Totální znamená „úplné“.
· Totalita je takový režim, ve kterém nějaké politické uskupení, zpravidla politická strana, ovládne všechny mocenské páky - ovládne zákonodárnou, výkonnou i soudní moc.
· Se státem a jeho obyvateli si pak může taková strana dělat, co chce, může je okrádat o majetek, zavírat do kriminálu, věšet a vyhánět za hranice, právě tak, jak to činila Komunistická strana Československa s větší či menší intenzitou přes čtyřicet let.
· Totalita je kolektivní zločin té nejvyšší třídy, jelikož umožňuje neomezené množství zločinů nižšího řádu.
· Je to tedy takříkajíc zločin zastřešující.
· O to hůře, že ovládnutím zákonodárné moci totalita diktuje zákony a svým zločinům vtiskuje zdání legality - důsledky toho neseme dodnes.


„Modrá totalita“ je Paroubkova kouřová clona
24. října 2006, Lidové noviny
Ondřej Neff, novinář a spisovatel


Totalita je takříkajíc zločin zastřešující, svým zločinům vtiskuje zdání legality, praví O.Neff. Pokud jde o vtiskávání zdání legality i demokracie má bohaté zkušenosti. Demokracie starého Říma se docela dobře snášela s otrokářstvím. Tzv. západní demokracie netrpěly špatným svědomím ani za dob kolonialismu a tuto ušlechtilou formu demokracie zbourala vlastně až vlna související s nástupem totality komunistické. Jak jde pokrok, tak dnes už většinou stačí nainstalovat demokracii s tržním mechanismem i do novodobých kolonií, a pak už vše potřebné pro hladký chod vysavače na suroviny, lidi, peníze atd. má na starosti (pod mírným dohledem) dosazená demokratická vláda. Má to ještě mouchy. Tuším zrovna včera se američané a britové demokraticky dohodli, že z Iráku nemohou odejít, dokud tamní demokracie nezvítězí na celé čáře, což s ohledem na tamní extra významné zásoby energie se nemusí podařit nikdy.
Drobné potíže však nic nemohou změnit na tom, že v mistrovství světa ve vtiskování zdání legality demokracie nad totalitou jasně vede.

Žádné komentáře: