22 května, 2006

Zazněl spontánní smích a potlesk

Dnes v Lidových novinách:

Jak se rvačka na sněmu zubařů stala součástí politického boje
· Stomatologická konference běžela přesně šest minut, když se bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek postavil k mikrofonu, aby zahájil debatu mezi zubaři a ministrem zdravotnictví Davidem Rathem.
· „Dovolte, než začnu moderovat, vyřídit si jednu zcela soukromou věc. Děkuji,“ pronesl Macek s významným výrazem a přesunul se ke židli, na které seděl Rath. Dřív, než se ministr stihl otočit a zjistit, co Macek zamýšlí, dostal pohlavek.
· Sálem zazněl spontánní smích a potlesk. Macek poté s úsměvem dodal, že ministra předem varoval v tisku a že si pohlavek zasloužil.
· „Pane doktore, tady to vyřizovat nebudem. Vy jste mě napadl zbaběle zezadu. Proč jste se mi nepostavil jako chlap čelem? Vy jste zbabělec,“ řekl ministr.
· Macek se pak napřáhl k další ráně.
· Macek Ratha zpohlavkoval kvůli dva týdny starému výroku, že se se svou ženou oženil pouze pro peníze.
· Ačkoliv zubaři na Mackův pohlavek nejdřív reagovali potleskem, nakonec útok odsoudili. Chvíli po incidentu se ministrovi omluvili dva delegáti. Totéž nakonec učinil i šéf České stomatologické komory
· Hned po incidentu Macek zubařskou konferenci opustil.
· Stomatologové se pak s Rathem skoro tři a půl hodiny bavili o zdravotnictví


Jste zbabělec, pane doktore
22. května 2006, Lidové noviny
JANA MACHÁLKOVÁ, KLÁRA TYLOVÁ


1. Stomatologická konference běžela přesně šest minut, když sálem zazněl spontánní smích a potlesk, jako by padl gól do švédské branky. To moderátor zezadu praštil do hlavy hosta konference, ministra zdravotnictví, protože si to mizera zasloužil. První bezprostřední reakce je zkrátka vždycky upřímná...
2. Nakonec zubaři, kterým začalo vrtat v hlavě politikum, útok odsoudili a ministrovi se omluvili.
3. Moderátor, sám bývalý zubař, hned po incidentu zubařskou konferenci opustil. Zklamal, neboť z hlediska zubařské profese by bylo samozřejmě ekonomicky výhodnější vést ránu zepředu a pěstí. Ale to by nesměl být útočník zbabělec.

Žádné komentáře: