23 května, 2006

Raketový Lebensraum

Dnes v Lidových novinách:

Česká republika by se mohla stát místem, kde USA vytvoří jednu ze základen protiraketové obrany
· Podle deníku The New York Times je totiž právě Česko zvažováno hned po Polsku, které je hlavním spojencem Washingtonu v bloku postkomunistických států.
· Bushova administrativa by se měla pro jednu z evropských zemí rozhodnout během léta
· Podle deníku se Češi snaží vyhnout veřejné debatě o projektu kvůli blížícím se volbám do sněmovny.
· Podle deníku The New York Times američtí představitelé na český požadavek o mlčenlivosti přistoupili.
· Otevřenému zmiňování Česka jako možné pozice pro umístění části protiraketové obrany se proto vyhýbají
· Obě strany si nicméně nechaly otevřenou možnost soukromých diskusí
· Cílem rozmístění části amerického protiraketového „deštníku“ v Evropě má být ochrana spojence před případným útokem zemí, jako je Írán či Severní Korea.
· Americký deník The Washington Times například v březnu uvedl, že USA jsou blízko dohody o vybudování této základny v Británii, Polsku nebo Česku.
· Podle včerejší zprávy však Američané přestali vážně uvažovat o Británii
· To, že by se nějakým způsobem mohla do systému americké protiraketové ochrany zapojit i Česká republika, naznačili někteří čeští představitelé již dříve.

Rakety USA míří do ČR, píše deník
23. května 2006, Lidové noviny
šek, čtk, afp


Mít spřátelené neokolonie má svoje nesporné výhody, a nemusí jít zrovna o suroviny. Mohou sloužit např. jako Lebensraum pro rakety. Napadený protivník musí nejdřív rozsekat tento předsunutý raketový val, a než dosáhne na metropoli, bude zdecimován sám. Američani už se chystali vytroubit že rakety nejspíš budou u nás, ale „někteří čeští představitelé“ škemrají, ať se to provalí až po volbách, pak už to bude OoouKej. Je to otrava, ale dobrá, týden dva nás nezabijí. Předstírá se, že by rakety mohly být i v Britanii, ale nebudou, to dá rozum, přece nenechají srovnat se zemí rodný dům svých prapředků.
Že by nám za ten raketový Lebesraum zrušili víza? Tak na to zapomeňte. Musí stačit, když pár lidí dostane práci v armádní kantýně.

Žádné komentáře: