15 května, 2006

Která bije?

Dnes v Lidových novinách:

Ruský prezident Putin se vysmívá Američanům a Česko neví, která bije
· Americký viceprezident Dick Cheney počátkem května napadl ve Vilniusu nedemokratickou politiku ruského prezidenta Vladimira Putina, a poté odlétl do Kazachstánu, aby obdivoval „vůdcovské“ kvality tamního diktátora Nazarbajeva.
· Putin se tím dosud baví. „Pokud nebudeme strkat nos do cizích věcí a vyhlašovat celý svět za sféru svého vlivu, pak máme zcela dostatečné zdroje, abychom mohli absolutně spolehlivě garantovat naši bezpečnost bez ohledu na jakékoliv tam ty jejich perspektivní plány,“ vysmál se při víkendovém odpočinku v Soči snaze amerických stratégů čelit jeho zahraničněpolitické ofenzivě, při níž strká stejně jako oni nos kdekam.
· A ujistil, že svým projevem o stavu Ruské federace, v němž reagoval na Cheneyovu pohrůžku zmrazení vztahů s Ruskem, nevyhlásil studenou válku.
· Na první poslech to zní logicky. Co je špatného na tom, když sebejistý prezident zažertuje, že je na čase, aby skončila doba, kdy „soudruh vlk“ - rozuměj Spojené státy -jen žral, koho chtěl, a nikoho neposlouchal?
· A proč se vzrušovat, když se věnuje při líčení svých představ i armádě?
· Putinovou strategií je tak zvaná asymetrická reakce, která má zneškodnit nové generace amerických nosičů jaderných zbraní za zlomek toho, co Washington zaplatí za jejich vývoj.
· Těžko v této souvislost nevzpomenout na bonmot senátora Karla Schwarzenberga vyslovený při polemice s kritiky ruské zahraniční politiky vůči Česku: „Putin má toho času velice dobré karty v ruce a byl by pitomec, kdyby s nimi nehrál. “
· K tomu je nutné dodat, že Evropská unie včetně Česka by byla ještě větším pitomcem, pokud by odmítala možnost do jeho karet nahlédnout a pak je správně přebíjet. Čím razantněji, tím lépe.
· Což znamená, že nebude a priori blokovat ruskou snahu o těsnější partnerství.
· A současně odolá periodicky sílícímu pokušení vyřadit ze hry Ameriku.

Jen počkej, vlku!
15. května 2006, Lidové noviny
Pavel Máša, novinář


Nejvyšší Dyzajnér podle svého Inteligentího Plánu umístil ropu a plyn i do zemí jako Rusko, které lze jen obtížně přepadnout silou. Co s tím? Nejjednodušší by bylo korumpovat místní diktátory z výtěžku jejich vlastních surovin. Takový diktátor ale není úplně bezpečná investice. S dostatečnými zdroji energie za zády může dostat pokušení kopírovat nás a strkat nos do cizích věcí a vyhlašovat celý svět za sféru svého vlivu. Nabízí se demokracie jako mnohem spolehlivější nástroj neokolonialismu. Pomocí demokracie, kde diktuje podmínky ten finančně nejsilnější, mohou nadnárodní korporace spolehlivě čerpat zisky z cizích zdrojů. Tato forma diktatury se nejlépe hodí pro ziskovody v globálním měřítku.
Vyvstává však poněkud znepokojující otázka. Že Nejvyšší Dyzajnér rozmístil zásoby ropy a plynu po světě tak podivně, je projevem toho, že je to nekvalifikovaný debil, nebo v tom byl nějaký skutečně Inteligentní záměr? Co když tu roli vůdčího světového diktátora a parazita nemá hrát do budoucna Amerika ale Rusko? EU a Česko si nejsou jisti, která vlastně bije. Lidové noviny a Pavel Máša však nepochybují a toho pravého vlka nakonec dostanou!

Žádné komentáře: