09 května, 2006

Drobné za miliardu

Dnes v Lidových novinách:

Ministra financí Bohuslava Sobotku v těchto dnech prošetřuje policie.
· Finanční policie prověřuje trestní oznámení Vlastimila Tlustého z ODS, že chtěl Sobotka stát připravit o 11 miliard korun ve prospěch soukromé banky ČSOB.
· Sobotka dosud veškerá obvinění z intervence ve prospěch ČSOB popíral a možnost transakce „11 miliard za korunu“ poté, co o ní začala informovat média, bagatelizoval jako „jednu z variant“.
· Nyní jej usvědčuje přímo jeden z oficiálních účastníků schůzek, na kterých se mělo o sporné transakci jednat - člen představenstva České konsolidační agentury (ČKA) Mojmír Hampl. Ten v Sobotkův neprospěch vypovídal na policii a svoji verzi popsal i LN.
· V den Hampovy výpovědi na policii ministr financí oznámil, že navrhne Hamplovo odvolání z představenstva ČKA. Oficiálně proto, že z dceřiné společnosti konsolidační agentury IMOB -kde je Hampl v představenstvu -byla šéfem IMOB Janem Šikem převedena půlmiliarda korun na zahraniční účet a není jisté, zda stát peníze dostane zpět.
· Hampl veškerou vinu odmítá a své odvolání si vysvětluje tím, že „pravým důvodem vzteku pana ministra na mě“ bylo právě to, že pomohl znemožnit transakci mezi ČKA a ČSOB „11 miliard za korunu“, kterou chtěl Sobotka uskutečnit. To ovšem zase odmítá ministr.


Manažer usvědčuje Sobotku

Lidové noviny 9. května 2006
Petr Kolář, Lidové Noviny

Miliarda sem, miliarda tam. Ministr financí ani člen představenstva ČKA se však bát nemusí. Když se ztratí, vytunelují, vytransaktují miliardy, tak to se slušní aktéři nezavírají.
Hůř by dopadl pan Sobotka nebo Hampl, kdyby si odnesli něco bez zaplacení ze samošky. Mohlo by se to stát, ne že ne. Třeba kdyby měli děsnej hlad a pokladní neměla zrovna na miliardu nazpátek.

Žádné komentáře: