03 května, 2006

Nedozírné následky

Dnes v Lidových novinách:

Policie se snaží vyvolat dojem, že Kateřina Jacques, kvalitně zmlácená od policie jako za starých časů, slovy, ba i činy porušila zákon.
· Jak jen si vůbec může někdo v právním státě dovolit takový postup vysvětlovat nebo obhajovat! Žena, navíc se dvěma malými dětmi, je před očima strážců zákona sražena k zemi a zmlácena jedním z nich, aniž by sama násilí produkovala.
· Ministr vnitra měl po tomto zásahu okamžitě podat demisi.
· Policie se příliš často chová jako za komunistů a podobných selhání předvedla za poslední dobu víc než dost.
· Policejní prezident Husák (pak že nomen není omen) rozšafně oznámil, že jakékoli použití síly je vždycky velice problematické.
· Jak si jen může policie něco podobného dovolit? Jako by opět začínalo platit, že občan, který nevraždí, nekrade, nepřepadává, neznásilňuje a nedemoluje telefonní budky, je pro represivní složky nejsnadnějším terčem. Nepřítelem státu, který má být zatčen a zbit, protože mírumilovně protestuje proti uřvaným náckům.
· A mezitím se Prahou prohánějí bandy kapsářů, zlodějů aut, násilníků. Ti ale nakládačku nedostanou, protože mnozí se jen tak nedají. S těmi holými lebkami by to asi taky nešlo tak lehce jako s Kateřinou Jacques.
· Dotyčná ovšem měla štěstí, protože je sekční šéfkou úřadu vlády a kandiduje do sněmovny za Stranu zelených - čili žádná anonymní děvenka. Taková by nepochybně dopadla podstatně hůř. A kdoví, zda by se dostala na první stránky novin, celá věc by se dala mnohem snadněji zahrát do autu.
· Typické pro naše poměry je i to, jak rychle mnozí přispěchali, aby z kauzy vytřískali politický kapitál.

Bublan měl okamžitě podat demisi
Lidové Noviny 3.května 2006
Jana Machalická


Kvalitní zmlácení zelené Kateřiny Jacques, žádné anonymní děvenky, od přechodně pominutého policajta, by mohlo mít nedozírné následky. Redaktorka Machalická žádá demisi ministra vnitra, kdyby si dovolil postup policie v právním státě vysvětlovat či dokonce obhajovat. To opoziční poslanec bude zřejmě rovnou chtít odstoupení premiéra, který je za své ministry odpovědný. Ještě bystřejší opoziční poslanec či přímo lídr opoziční strany se patrně bude v Sedmičce dovolávat odchodu celé vlády.
Hlavně ke kauze nepustit občana aby si z ní vytřískal politický kapitál. Po historické zkušenosti by ho mohlo napadnout vyměnit zase celý režim.

Žádné komentáře: