11 února, 2006

Zvážení rehabilitování

Dnes v novinách:

Radost Izraelců z jednotného postoje blízkovýchodní čtyřky k Hamasu skončila rychle. Sotva se na něm tvůrci takzvané cestovní mapy dohodli, už nabízí Moskva islamistům otevřenou dlaň.
· Izraelský tisk proto včera s chutí informoval o tom, co prý asi Putin neví. Hamas má úzké kontakty na čečenské rebely, které považuje za spojence v globální svaté válce džihádu.
· Takhle podceňovat však Putina nelze. Bývalý agent mocné KGB má určitě své zdroje.
· Zároveň ale tuší, že Hamas se jednou stane přijatelným i pro Západ a chce s ním jednat jako první. Posílí si tak prestiž a Američanům i unii ukáže, že s ním musejí v blízkovýchodní hře počítat.
· Ruské ambice ale mohly ještě počkat. Alespoň do doby, kdy Hamas začne skutečně vládnout. Pak by případné pozvání mohlo být odměnou třeba za umírněný vládní program.
· Takhle Hamas vítězí a nemusí ani ustupovat.

Hamas vítězí bez ztrát
11. února 2006, Lidové noviny
Milan Rokos


Mistři světa v demokracii jsou nuceni žádat Rusy o vysvětlení proč se paktují s vítězi demokratických voleb v Palestině. Tak daleko jsme to s tou demokracií dopracovali. Přes všechny možné triky a finanční injekce nám demokraticky vítězí někdo koho určitě nechceme. Ani vývoz demkracie silou už nezaručuje spolehlivý přístup k cizím zdrojům energie. A v Americe se úzkostlivé dodržování zásad demokracie a svobody stává přítěží při zajišťování národní bezpečnosti. Nedojde nakonec k zvážení opatření k rehabilitování některých starých dobrých principů - řekněme z dob předdemokratických?

Žádné komentáře: