28 února, 2006

Fištrón

Dnes v novinách

V prvních letech Putinovy vlády ve společenství expertů bylo módou pokládat zdánlivě rétorickou otázku: „Kdo jste, pane Putine?" Zdaleka nešlo jen o pochopení lidského profilu ruského prezidenta, kterého špionské řemeslo naučilo společenskému mimikry. Bylo důležité rozpoznat základní směřování Vladimira Putina jakožto politika, který do prezidentského křesla spadl docela znenadání.
· Paradoxem je, že ani dnes, kdy do konce jeho pobytu u moci mnoho času nezbývá, není snadno s jistotou říci, zda vstoupí do ruských dějin jako Velký Modernizátor, nebo Velký Normalizátor.
· Kdo tedy zítra poctí Pražský hrad svou nevšední návštěvou?
· Na poslední výroční tiskovce na seznam úspěchů dosažených za šest let svého „okopávaní" prezident zařadil tuto sadu výdobytků: upevnění federace, dobrovolný návrat Čečenska do ruského ústavního prostoru, značné vylepšení ekonomické situace, umoření zahraničního státního dluhu, snížení úrovně nezaměstnanosti, nárůst „zlatého pokladu" federace, akumulace samospádem přitékajících petrodolarů ve stabilizačním fondu, značné zvýšení reálných příjmů obyvatelstva.
· Mezitím změny, které se v Rusku za Putina odehrály, skutečně zasahují tamní společnost až na existenční dřeň, i když mají k modernizačním reformám hodně daleko
· Rozmanité kroky sledovaly jediný cíl: navodit závislost všech politických a ekonomických hráčů na kremelské administrativě a vyloučit každý náznak vzniku silných mimosystémových hráčů
· V takovém systému zákonodárný sbor, ba i samotná vláda hrají čistě dekorativní, odvozenou roli.
· Vladimir Putin je do té míry zdrojem veškeré moci v Rusku, že v jeho postavě je celý ruský stát doslova ztělesněn beze zbytku.
· V roce 1999 Vladimir Putin poměrně snadno dosáhl potřebné popularity, neboť mu k ní, ať už vědomě nebo intuitivně, dopomohl Boris Jelcin - tím, že trapným chováním svou prezidentskou postavu dlouhodobě znehodnocoval.
· Putinova hodina pravdy teprve přijde - na vyhledávání velikášských přívlastků ke jménu je zatím brzo. Jedno je jasné už nyní - tato sláva se nás netýká. Doba „líbacích pionýrek" a tanečků na hradním nádvoří je tatam a my si můžeme blahopřát k tomu, že Putinovu návštěvu smíme vnímat jako čistě technickou záležitost - s vlídným zájmem, bez chorobné zaujatosti.
· Ve východních bojových uměních je prý dobrý, ale my jsme v NATO.

Hádejte, kdo k nám přijde na večeři!
28. února 2006, Lidové noviny
JEFIM FIŠTEJN, komentátor RFE/RL, komentátor Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda


Co to vlastně znamená ten nápis RFE/RL na psí boudě?
Že by Rafej, Ratlíku? Nejspíš ano.
A kdo to je ten Putin, na kterého se tu rafá? Kdo jste, pane Putine? Je to příznivec velmocenské roztahovačnosti Ruska.
Proč ratlík neštěká taky na jiné velikášské velmocenské roztahovače?
Protože oni jsou jeho pány. Není to pan Putin kdo mu naplní pravidelně misku se žrádlem pod přístřeškem NATO.
Jak se jmenuješ, ratlíku? Fištrón?
Dobrá, Fištróne, ale dnes moc neobtěžuj. Všímej si dnes pana hosta s vlídným zájmem, bez chorobné zaujatosti. Je to energetický upír a silný ve východních bojových uměních...

Žádné komentáře: