02 února, 2006

Demokracie za ropu

Dnes v novinách:

Po roce skandálů a nezdarů americký prezident George W. Bush poprvé v tradičním Poselství o stavu Unie ustoupil od velkolepých vizí a plánů.
· Z jeho úst zaznělo snad jen jediné výraznější téma: výzva k odstranění americké závislosti na ropě.
· „Máme vážný problém: Amerika je závislá na ropě, která je často dovážena z nestabilních částí světa," prohlásil Bush.
· Podle bývalého texaského guvernéra a šéfa naftařské společnosti mají USA jedinou alternativu - přeorientovat se na „čisté" energie, tedy elektřinu, atom a obnovitelné zdroje, jako vítr a slunce.
· Bushova iniciativa má ale podle The New York Times několik háčků.
· Předně se týká jen ropy z nestabilního Blízkého východu, odkud USA dovážejí pouze 20 procent své ropy - zbytek pochází z Mexika, Venezuely a Kanady.
· A druhým relativizujícím prvkem je termín, dokdy chce Bush onu závislost na blízkovýchodní ropě o 75 % snížit - rok 2025.
· Jinak toho prezident, který ve svých pěti předešlých lednových poselstvích vždy přišel s ambiciózními plány, příliš nového nenavrhl.
· USA musejí dál „vést svět".
· Slíbil, že bude pokračovat v tom, co už dělá.
· Chce dál podporovat šíření svobody a demokracie na Blízkém východě

Bush: Zbavíme se závislosti na ropě
2. února 2006, Lidové noviny
TOMÁŠ JENÍK


Prezident Bush vyváží svobodu a demokracii tak razantně, až se jí pomalu začíná nedostávát doma. Navíc se tato pofidérní komodita jako náhrada za drahocennou ropu Iráčanům hrubě nezamlouvá a dělají potíže. Už také proto, že tento obchod neprobíhá podle pravidel volného trhu, ale hrubým násilím. Brání se tak vehementně, že prezident začíná uvažovat o zbavení se závislosti na blízkovýchodní ropě. Ale Iráčanům vzkazuje, že stejně podporovat šíření svobody a demokracie nepřestane a nepřestane.

Žádné komentáře: