17 února, 2006

Proč právě Číňané?

Dnes v ovinách:

V úterý čtyřiadvacátého ledna se lidé z týdenní přílohy Bod mrazu oficiálního listu čínského Komunistického svazu mládeže China Youth Daily sešli jako obvykle v redakci. Až do večera pracovali na novém vydání, potom ale přišlo povolání na krizovou schůzku na ústřední výbor Komunistického svazu mládeže. Tam bylo funkcionářům sděleno, že Bod mrazu končí.
· A důvod jejího zrušení? Oddělení propagandy komunistické strany se nelíbil příspěvek historika Jüan Wej-š' kritizující čínské učebnice dějin.
· V nečekané kritice pekingské vlády, naznačující napětí ve vztazích mezi generacemi představitelů komunistické strany, „stará garda" požaduje obnovení licence pro Bod mrazu a odsuzuje zpřísnění kontroly médií.
· "Případ Bodu mrazu následovaný dalšími malými „vzpourami" dokládá, že v Číně se možná začíná něco měnit a že někteří čínští novináři se přestávají obávat následků ustoupení z cesty diktované stranou."

Svoboda slova - hrozba pro Čínu?
17. února 2006, Lidové noviny
KLÁRA TYLOVÁ
http://lidovky.zpravy.cz/ln_noviny.asp?r=ln_noviny&c=A20060217_000063_ln_noviny_sko
Proč právě Číňané?


Co že to ti Číňané nesmějí říkat, paní Tylová? To je vlastně jedno. Všude se něco nesmí. Muslimům se nesmí hanět náboženství, my nesmíme propagovat hnutí směřující kamsi, Britové si už ani nemohou oslavit své teroristické koloniální výboje. No a Američané už pro jistotu mají strategii pro kontrolu celého internetu až po likvidaci "hostile computer networks". Tak proč vlastně zrovna Číňané by si měli smět říkat a psát co je napadne?

Žádné komentáře: