13 června, 2008

Ruce vzhůru, nebo uteču!

Dnes v Lidových novinách:

Už dlouho jsme neměli ministra zahraničí tak loajálního k této zemi. Ukázku vidíme právě teď.
  • Zasadit se za americký radar coby záruku bezpečnosti i západního ukotvení Česka, jít proti většinovému názorovému proudu průzkumů, to je krok hodný aristokrata.
  • Spojit parlamentní schvalování smluv o radaru s vlastní ministerskou židlí, to je krok hodný Karla Schwarzenberga. Který jiný politik by takhle předem riskoval?
  • Má to jen jeden háček.
  • Všichni si ještě až příliš dobře pamatujeme, jak ministr zahraničí spojil se svou vládní židlí další osud Jiřího Čunka. A co se stalo? Čunek je dále vicepremiérem, Schwarzenberg dále ministrem. Nepíše se to snadno, při vědomí Schwarzenbergovy poctivosti, ale žádná auditorská firma nemůže očistit politika, který ztratil důvěru.
Radar, audit a aristokrat
Lidové noviny, 13. června 2008
Zbyněk Petráček Lidové noviny

Ruce vzhůru nebo uteču, vyhrožuje Schwarzenberg českému parlamentu. Ještě, že tak, jeho odchod by byl jako třešinka na dortu k oslavě likvidace plánu s radarem.

Jenže Američané si budou vědět rady s potížistou Českem. Pořídí si jiné politiky v Česku, když ti, co na to má teď, prokáží neschopnost zařídit bezproblémově radar, aby to vypadalo jako jednání dvou suverenních států. Vždycky si takové imperiální predátoři našli a najdou.

Guantánamo je na Kubě, jako Brdy jsou v Česku. Na Kubě nad Guantánamem však nevládne kubánská, ale americká vlajka a administrativa. Na podobný vřed si necháme od koalice všehoochotných zadělávat v Brdech.

Žádné komentáře: