04 června, 2008

Čelit hrozbám teroristů

Dnes v Lidových novinách:

Přiznávám, že jsem svého času uvítal jasný názor Václava Klause, že v podstatě nevidí žádné bezpečnostní důvody pro vybudování radaru, ale že radar znamená jasné přihlášení k euroatlantickým hodnotám.
  • Takový důvod nepochybně může být důvodem pro vybudování amerického radaru, ovšem za podmínky, že jej za takový pokládá dostačující většina občanů, což ovšem zjevně neplatí.
  • Dnes se hovoří o boji proti terorismu.
  • Neexistuje ovšem terorismus sám o sobě.
  • Nevidět, že jeho nejnebezpečnější odnož je spojena s bojovným islámem a že tato forma je v posledních letech na vzestupu, a dokonce vítězí v demokratických volbách, pokud jsou připuštěny, by bylo strkáním hlavy do písku.
  • Toto je nejzávažnější potenciální střet, a proti jeho hrozbě je nezbytné postavit spojenectví na co nejširší bázi.
  • NATO musí úzce spolupracovat s Ruskem a Čínou i se všemi zeměmi.
  • Samo o sobě není způsobilé své členské země proti nepřátelům, již jsou schopni všeho, ubránit.
  • Zbraně totiž nejsou všechno, jak se dnes ukazuje v Iráku či Afghánistánu.
Čelit hrozbám musí NATO spolu s Ruskem a Čínou
Lidové noviny, 4. června 2008
Jiří Vyvadil, poradce předsedy ČSSD

Pokud nějaký radar u nás má sloužit proti terorismu, musel by zřejmě být namířen především proti Spojeným státům. Viz např. Wikipedia, kde jsou snad nejpodrobněji shrnuta obvinění proti Spojeným státům, že se přímo aktů státního terorismu dopouštějí, nebo terorismus financují, cvičí a poskytují útočiště jednotlivcům a skupinám terorismem se zabývajícím.

http://en.wikipedia.org/wiki/Allegations_of_state_terrorism_by_the_United_States

To ovšem nedává smysl, aby Američané u nás stavěli zbraň proti sobě. Smysl ale dává, že radar, o nějž se jedná, nebude mít obranný charakter, ale stane se součástí nástrojů amerického státního terorismu. Proti komu má být konkretně namířen? V nejbližší době zřejmě na Írán. Zprávy a komentáře na internetu, týkající se připravovaného útoku na Írán, se povážlivě množí.

Žádné komentáře: