06 prosince, 2007

Měl by se Čunek vrátit? Neměl, ale musí

Dnes v Neviditelném psovi:

Lidovecký poslanec Jiří Carbol napsal v pátečních (30.11.2007) Lidových novinách, že Jiří Čunek je povinen se do vlády vrátit.
· Nejsem si jist, jestli je povinen, nicméně vrátit by se měl.
· bude-li chtít tak učinit, jsme my (příslušné struktury demokratické společnosti a veřejné mínění) povinni mu to umožnit.
· Proč?
· Jeho demisi nelze interpretovat jako přiznání viny.
· Měla by být chápána jako podřízení se pravidlům hry, standardům západní politické kultury.
· bude-li během trestního řízení očištěn, měl by mít možnost, pakliže je to věcně realizovatelné, post na mocenské šachovnici vzniklý jako výsledek demokratického procesu získat zpět.
· V Čunkově případu comeback realizovatelný je, protože křeslo ministra pro místní rozvoj ještě není obsazeno (psáno 30.11.2007).
· Chceme-li, aby politici odstupovali, mají-li problémy s "vysvětlováním vysvětlitelného", je v našem zájmu dát jim naději na návrat.
· Aby ovšem nedošlo k omylu, že zde oroduji za Čunka z nějakých podezřelých pohnutek: n
· U lidí, kteří spravují tuto zemi, předpokládám profesionalitu - a tu Čunek při mediálním (ne)zvládání své kauzy neprokázal.
· Ba co horšího, vytvořil dojem, že to, co je mu předhazováno, může být pravda.
· Politik v jeho postavení, je-li "čistý", si tak nemotorně jako on ve vlastním zájmu počínat nesmí.
· Ovšem nyní, kdy se ukázalo, že je nevinný, se důvody, proč by se do exekutivy neměl vrátit, hledají velmi obtížně.
· Má-li sám zájem, bylo by správné a nanejvýš spravedlivé, aby stanul ve své předchozí funkci.
Musí se Čunek vrátit? Nemusí. Ale měl by
Neviditelný pes, 6. prosince 2007
Lubomír Stejskal


Taky předpokládám, že se pan Čunek bude muset do vlády vrátit, když je očištěný, a to i bez orodování. Ani se nemusel drhnout sám, dělalo mu to Státní zastupitelství, tuším že dokonce dvakrát. Nevyznám se zrovna v regulích státní moci, ale předpkládám, že je-li někdo soudní mocí očištěn za účelem návratu do vlády, neměly by mu v tom žádné struktury bránit. Dokonce by to měla být, jak snad správně praví pan poslanec Carbol, jeho povinnost. Hlavně by si pan Čunek neměl zase počínat nemotorně, aby se znovu neneumazal, protože předpokládám, že Státní zastupitelství má i jinou práci.

Žádné komentáře: