30 prosince, 2007

Dobrá práce v Iráku

Dnes v iDNES:

Šéf al-Kajdy Usáma bin Ládin zveřejnil na internetu nové poselství
· Obvinil v něm USA, že se snaží ukrást iráckou ropu a postavit v zemi základny, z nichž by ovládaly celý region.
· Podle Bílého domu je Usámovo poselství dokladem toho, že mezinárodní síly dělají v Iráku dobrou práci.
· Téměř hodinový audiozáznam se dnes objevil na stránkách islámských radikálů.
· Usáma vyzývá irácké sunnity, aby nevstupovali do vlády národní jednoty.
· Tedy do kabinetu, v němž by zasedli zástupci všech tří hlavních skupin v zemi: sunnitů, šíitů a Kurdů.
· Podle bin Ládina by taková vláda jen sloužila Američanům, pomáhala jim krást iráckou ropu a budovat vojenské základny, z nichž by pak řídili celý region.
· "Naší povinností je zmařit tyto nebezpečné plány bránící zřízení islámského státu v Iráku, který by byl hradbou odporu proti americkým záměrům zemi rozdělit."
· Bin Ládin kritizuje sunnitské kmenové vůdce z provincie Anbár, kteří se spojili v boji proti rebelům napojeným na al-Kajdu a úspěšně tak snížili násilí v provincii.
· "Nejodpornější mezi zrádci jsou ti, kdo prodávají své náboženství za svůj pozemský život," prohlašuje terorista.
· V Iráku musíme uspět, reagoval Bílý dům
· Washington si jeho vzkaz vyložil jako doklad toho, jak důležitá je přítomnost mezinárodních sil v Iráku.
· "Je připomínkou, že cílem al-Kajdy je blokovat demokracii a svobodu pro všechny Iráčany.
· Také nám připomíná, že mise zaměřená na porážku al-Kajdy v Iráku je mimořádně důležitá a musí být úspěšná," sdělil mluvčí Bílého domu Tony Fratto.
· Podle Fratta každým dnem roste počet Iráčanů, kteří volí svobodu a staví se proti vražedné a nenávistné ideologii al-Kajdy.
Usáma obvinil Američany, že chtějí ukrást iráckou ropu
iDNES, 29.prosince 2007
iDNES.cz, Reuters


Ukrást iráckou ropu a postavit v zemi základny, z nichž by USA ovládaly celý region, řekl Usama? To nemá ze své hlavy, to si přečetl na americkém internetu, kde je téhož plno. Že USA dělají v Iráku dobrou práci, to je pravda. Např.to americké velvyslanectví. Třebaže nejsou s to zajistit elektřinu pro Bagdád aspoň na pár hodin deně, jsou američané schopni postavit tam nějvětší (104 akry) a nejluxusnější a nejdražší (na 600 milionů dolarů) ambasádu na světě. Prostě palác, pevnost jakou svět ještě neviděl. Však jim do Iráku velvyslanečtí zaměstnanci nechtějí jít a pracovat za pytli písku, bez rodiny. Staví to importovaní pracovníci, a Iráčané se vztekají, že to ani není pro ně. Ale až američané v tom iráku uspějí, jak musejí, a iráckou ropu už nebudou potřebovat, nebo už žádná nebude, a nebudou potřebovat ani ten Střední východ, a demokracie tam všude bude po kolena, věřím, že to za dobrou cenu prodají. Možná to koupí zrovna ten Ládin, aby si tam užil zaslouženého důchodu, dobře chráněn před rostoucím počtem iráčanů, kteří, dle Fratta, volí svobodu a staví se proti vražedné a nenávistné ideologii Alkajdy.

Žádné komentáře: