04 září, 2007

Válka s terorismem se nedá vyhrát z opevněných základen

Dnes v Lidových novinách:

Obyvatelé Basry už nebudou na ulicích potkávat britské vojáky.
· Poprvé od invaze do Iráku v roce 2003 zůstalo druhé největší město v zemi bez okupačních jednotek.
· Britové vyklidili velitelství v paláci, který v centru města vybudoval bývalý diktátor Saddám Husajn.
· Odchod je dalším krokem k úplnému předání provincie pod iráckou kontrolu a zároveň dalším krokem k úplnému odsunu britských vojáků ze země.
· Vojáci se odsouvají na velkou základnu na okraji Basry.
· Britské ministerstvo obrany uvedlo, že předání paláce mělo v úmyslu už dlouho.
· Spojené království si nicméně podrží odpovědnost za celkovou bezpečnost v provincii až do předání, které by se mohlo uskutečnit už letos na podzim.
· Britská armáda kontroluje jižní sektor Iráku, kam spadá i strategicky významná ropná oblast u Basry.
· Z původních 7000 vojáků byla letos už část stažena.
· V paláci bylo nasazeno přibližně 500 z 5500 vojáků.
· Tato malá a poměrně snadno zranitelná posádka často čelila ostřelování z minometů a raketometů.
· Odsun jednotky přichází týden před zprávou amerických představitelů, kteří mají před Kongresem referovat o současné bezpečnostní a politické situaci v Iráku.
· Zpráva generála Davida Petraeuse a velvyslance Ryana Crockera by mohla ovlivnit další politiku Bílého domu ve více než čtyři roky trvajícím konfliktu.
· Předání paláce navíc přichází i v době vzájemného obviňování Američanů a Britů kvůli údajnému selhání britských jednotek právě v této provincii.

Podle místních obyvatel nyní ve městě panuje křehký klid.
Lidové noviny, 3.září 2007
Lidovky.cz, ČTK


Podle místních obyvatel nyní ve městě panuje křehký klid, informují LN.

Podle několika prvních zmíněných hlavních anglických pramenů v Google News, které obsah necenzurují, většina Iráčanů je šťastna. Lidé na ulicích Basry jásají: vyženeme cizince a kolonizátory, chceme svobodu! Iráčtí vojáci zvedali nad palácem Basra vlajky.

USA doufaly, že Britové vydrží do oné rozhodující zprávy v půlce září, ale nevydrželi. Podle US medií Britové v Basře zkrachovali a museli utéct. Dva britští generálové kritizovali okupaci Iráku jako intelektuální bankrot a fatální neúspěch.

Ústup proběhl v noci při zákazu vycházení. Během přesunu na Brity útočeno nebylo, díky dohodě o propuštění vězňů výměnou za bezpečný odchod. Podle premiéra Browna to bylo plánováno jako organizovaný přesun z paláce Basra na vojenskou leteckou základnu Air Station. Kdyby Britové byli úspěšní, ústup by vypadal jinak. Chlubili se, jak si umí získat důvěru a vyhrát mír, lépe než těžká ruka americké armády. Basra bývala jako piknik v nedělní škole ve srovnání se zbytkem Iráku. Měkké barety měly přinést mír a prosperitu, kvůli útokům se ale Britové museli vrátit zpět k helmám. Pod každodení palbou je ale i vojenská letecká základna Air Station, kam se přesunuli. Jsou zde obklíčeni lůzou, kterou USA a Britové před několika lety porazili. Válka proti terorismu se ale nedá vyhrát z opevněných základen.

Američané teď musí zvítězit sami... Vzniká otázka, kdy se stáhnou i oni.

Žádné komentáře: