24 září, 2007

Nepřátelští bojovníci

Dnes v Lidových novinách:

PRAHA Únosy nepohodlných osob ze zahraničí prováděla po únoru 1948 československá rozvědka. Šlo asi o dvě desítky lidí, většinou emigrantů, kteří pak skončili v komunistických kriminálech.
· Další desítky akcí rozvědčíci plánovali, ale nezrealizovali.
· Důkazy o takových akcích objevili historici v archivu Úřadu pro zahraniční styky a informace, dnešní civilní rozvědky.
· Lidové noviny mají příběhy některých unesených k dispozici.
· Únosy se rozjely po roce 1948 a ustaly po odchodu Sovětů z Rakouska v roce 1955 a po postavení Berlínské zdi v Německu v roce 1961.
· Právě sovětské okupační zóny těchto dvou zemí používala československá rozvědka jako základnu.
· Podle historika Prokopa Tomka měly únosy dva scénáře.
· První byl nenásilný.
· Agent nejdřív vylákal oběť do sovětského sektoru.
· Tady zasáhly okupační úřady, které ho legitimovaly a zadržely.
· Pak … následoval transport na hranici a předání do rukou československých orgánů.
· Pokud oběť vylákat nešlo, agenti jí většinou hodili do pití uspávací prostředek a převezli do sovětské zóny.
· Pak už jim v únosu nic nebránilo.
· Rozvědka většinou unášela československé emigranty.
· Některé únosy prováděla rozvědka na přání Sovětů.

Komunistická rozvědka unášela emigranty
Lidové noviny, 24.září 2007
VÁCLAV DRCHAL, JIŘÍ REICHL


Je to zajímavé čtení o těch únosech nepohodlných lidí v dobách dřevního komunismu. Dnes už jsme v demokracii, ale vývoj ve světě se ani v oboru totalitarismu nezastavil, jak o tom svědčí prameny z dnešní Ameriky:

Předevčírem F.Vyan Valton komentoval seznam deseti specifických kroků dle Naomi Volfové, které musí každý diktátor, jako Hitler či Pinochet, provést aby zničil ústavní svobody. A Bushova administrativa prý jak se zdá je uskutečňuje všechny úspěšně. Jedním z těchto kroků je považování odlišného názoru (disentu) za zradu. Zejména se to týká takových, kteří kritizují taktiku Bushovy administrativy. Říkají "nesprávné věci" v nesprávnou dobu. Takoví mohou být pokládáni za "enemy combatants" (nepřátelské bojovníky). Netřeba důkazů, soudního řízení, právní ochrany. Výtečníka lze šoupnout do dnešních moderních Gulagů.
http://www.opednews.com/articles/opedne_f__vyan__070922_10_fast_and_easy_ste.htm

Status "nepřátelský bojovník" nemusí být zrovna za nějaký spáchaný čin, je to vlastně jakýsi model preventivního zadržení. Vypadáte jako že byste mohl něco špatného vykonat, a tak si vás podržíme, říká o postoji Bushovy administrativy mluvčí Center for Constitutional Rights. http://www.guardian.co.uk/usa/story/0,,2064157,00.html

Tohoto práva se prezidentovi skoro nepozorovaně dostalo v září 2006, když kongres schválil tzv. Military Commissions Act, a Američané si dosud plně neuvědomují, jaká nová realita nastala. http://www.huffingtonpost.com/naomi-wolf/read-part-two-of-the-intr_b_64103.html?view=print

Prý to byla černá hodina kdy US senát odhlasoval konec ústavní republiky a přeměnu země na vůdcovský stát... Jo, a ta možnost polapení, mučení a uvěznění se týká nejen Američanů...nebo lépe, týká se kohokoliv, včetně Američanů. http://www.atlanticfreepress.com/content/view/2188/81/

Na tom je vidět ten příznivý vliv globalizace i v oboru preventivního umravňování lidí.

Žádné komentáře: