25 září, 2007

Poučení z krizového vývoje pro čtvrtý odboj


Dnes v Lidových novinách:

Stalo se již evergreenem posledních let před blížícím se 28. říjnem spekulovat, zda prezident republiky u příležitosti tohoto státního svátku vyznamená Ctirada a Josefa Mašíny.
· Muže, kteří se před skoro šedesáti lety rozhodli nepodrobit komunistickému teroru a prostříleli se do svobodného světa.
· Od hlavy státu se očekává, že vahou svého rozhodnutí dá české společnosti konečně najevo, zda ozbrojený boj proti komunistům byl oprávněný a zasluhuje úcty, nebo zda šlo o nesmyslný a neadekvátní odpor se zbytečnými oběťmi.
· Vyznamenáním, nebo nevyznamenáním Mašínů by prezident republiky měl rozetnout spor, zda existoval, nebo neexistoval a má-li, či nemá být ctěn třetí odboj, jak se označuje odboj proti komunistickému režimu.
· Prezident by měl rozetnout spor, zda rozdělení společnosti v únoru 1948 na terorizující struktury moci a terorizované občany opravňoval tyto občany ke vzpouře.
· Od rozhodnutí prezidenta republiky vyznamenat, nebo nevyznamenat oba bratry jako kdyby všichni očekávali rozhřešení.
· Letos již tradiční diskuse o tom, zda Ctirad a Josef Mašínové konečně budou 28. října vyznamenáni, zahájil předseda vlády a tedy čtvrtý nejvyšší ústavní činitel tím, že je veřejně označil za hrdiny

Klaus nakonec Mašíny stejně vyznamená
Lidové noviny, 25. září 2007
VLADIMÍR BYSTROV


Rozumím tomu správně? Pokud by se mi jevilo, že terorizující struktura moci občanských demokratů za podpory lidoveckých a zelených přisluhovačů přespříliš terorizuje občany připravovanou reformou veřejných financí, cítil bych se povinován vzbouřit se. Nenapadl bych náš vojenský konvoj směřující do Iráku, ani policejní stanici v H., nýbrž podřezal bych kominíka, pokud by zrovna dřímal po obědě, a zastřelil trafikanta bránícího svoje zdraví škodlivé zboží před mojí bezuzdnou vášni. Poté bych se odebral do Chorvatska na rekreaci.

Ne, nebudu se rvát o prezidentské vyznamenání, ať si je schová pro skutečné hrdiny. Spokojím se s uznáním morálního vítěze od prostých publicistů LN, od Vladimíra Bystrova zvláště.

Žádné komentáře: