12 února, 2007

Základny: Bush hrozil…

Dnes v Lidových novinách:

Plánovaný americký protiraketový systém neslouží bezpečnosti, ale pouze provokuje nové zbrojní, prohlašuje ruský prezident Vladimir Putin.
· Jak řekl v sobotu na dvoudenní mezinárodní bezpečnostní konferenci v Mnichově, „případné rozmístění (amerických) střel nemůže zůstat bez ruské odpovědi“.
· V nezvykle ostrém projevu Putin napadl také další roziřování NATO a obvinil Spojené státy z hegemonie.
· Americký inistr obrany Robert Gates podle svých slov při poslechu Putinovy řeči „téměř pocítil nostalgii po starých jednoduchých časech“.
· Úsměvy a potlesk přítomných včera svou ironickou poznámkou k sobotnímu Putinovu projevu vyvolal český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg: „Musíme poděkovat prezidentu Putinovi, který se postaral o velkou publicitu této konferenci, dokonce o větší, než jsme čekali.
· Jasně také vyložil, proč by se NATO mělo rozšiřovat.“

Základny: Putin hrozil ve stylu studené války
Lidové noviny, 12. února 2007
Šárka Daňková


Plánovaný ruský protiraketový systém na Kubě neslouží bezpečnosti, ale provokuje pouze nové zbrojení, prohlašuje americký prezident Bush. Ruský prezident Putin při poslechu jeho řeči téměř pocítil závan starých časů. „Ruské střely přece nebudou namířeny na Bílý dům, nýbrž při naší preventivní obraně budou rezidenci amerického prezidenta jenom opatrně přelétávat na vzdálené cíle. Českého ministra obrany Schwanceberka to pobavilo a zjevně se mu ulevilo. Musíme prezidentu Putinovi poděkovat za vysvětlení, aspoň to NATO nemusíme rozšiřovat“, řekl za potlesku a úsměvu přítomných na budoucí mezinárodní bezpečnostní konferenci někde v Mexiku.

Žádné komentáře: