16 února, 2007

Věř svobodě slova a tvá žena je vdova

Dnes v Lidových novinách:

MANNHEIM Nejznámější německý popírač holokaustu Ernst Zündel byl včera zemským soudem v Mannheimu odsouzen na pět let odnětí svobody.
· Soud tak vyhověl požadavku státního zástupce adal Zündelovi nejvyšší možný trest.
· Podle žalobce Andrease Grossmanna Zündel dlouhodobě a soustavně popírá nezvratně prokázanou skutečnost, že němečtí nacisté zahubili miliony Židů.
· Činí tak jak ve svých spisech, tak na webové stránce.
· Obhájci naopak žádali zproštění obžaloby a propuštní svého mandanta.
· Sám Zündel před soudem nepromluvil

Popírač holokaustu půjde na pět let do vězení
16. února 2007, Lidové noviny
Čtk
http://lidovky.zpravy.cz/popirac-holokaustu-pujde-na-pet-let-do-vezeni-fa3-/ln_noviny.asp?c=A070216_000043_ln_noviny_sko&klic=217765&mes=070216_0


Člověk by si tipnul, že v demokracii si každý může říkat co chce, zvlášť když říká nesmysly jako ten Zündel. Proto tento rozsudek se jeví jako poněkud zvláštní. Nestává se tak vlastně soud sám popíračem, a to svobody slova, jednoho z hlavních principů demokracie? A to nevypadá o moc líp než to s tím holokaustem. Může se vlastně člověk na svobodu slova spolehnout? Snad by nebyl příliš velký flastr za tvrzení, že Aristoteles nebyl filozof, nýbrž pes, a to černý kokršpaněl. A kolik let by třeba mohlo vynést tvrdošíjné trvání na tom, že ten Ernst Zündel je psychicky naprosto v pořádku? Obávám se totiž, že Zündel by člověka za takové tvrzení mohl zažalovat.

Žádné komentáře: