13 února, 2007

Nemám rád potíže

Dnes v Lidových novinách:

Kdyby vám na začátku roku 1990 někdo vykládal, že za osm let jmenuje prezident Václav Havel premiérem nikým nezvoleného exkluzivního spolupracovníka StB, asi byste mu nevěřili.
· Stejně tomu, že se to opravdu stalo, nyní „nemohou uvěřit“ nejbližší Havlovi spolupracovníci.
· Tošovskýpopřel zprávy o spolupráci s Stb.
· Nepochybné je přitom to, že doklady o Tošovského spolupráci s komunistickou tajnou policií existovaly už v době, kdy byl vybrán do čela státní banky.
· Za to, že se ani Václav Havel, ani například tehdejší ministr vnitra Jan Ruml nepídili po vztahu Josefa Tošovského ke komunistické moci, dnes exprezident i jeho přítel expolitik sklízejí zaslouženě obrovskou ostudu.
· A s nimi v očích části veřejnosti i tábor „pravdy a lásky“.
· Tváří v tvář stále se vracejícím nepříjemnostem minulosti, za kterou nelze udělat tlustou čáru, si musíme položit otázku: Na jaké myšlence či - chcete-li - ideologii stojí dnešní režim?

Havlův agent
Lidové Noviny, 13. února 2007
Martin Zvěřina


l) V minulém režimu jsem byl zanesen ve svazcích účastníků telefonního seznamu. V případě, že třeba archivy ukáží, že i správa těchto seznamů patřila pod pravomoc Státní bezpečnosti, mám se obávat ztráty čistého lustračního vysvědčení, byvše registrován v oněch seznamech a to za mého plného vědomí? Může mi pak být útěchou, že takto vědomě spolupracovali v podstatě všichni napíchnutí na společný drát?
2) Potkám-li / zakopnu-li o / osloví-li mě dnes pracovník -nice BIS, mám se vyhnout / uprchnout / bránit se deštníkem apod., jen abych se vyhnul budoucímu podezření ze spolupráce s tajnou službou, protože kdoví co my jsme vlastně ve skutečnosti dneska za režim podle budoucího zákona o …

Žádné komentáře: