11 ledna, 2007

Poslední přání

Dnes v Lidových novinách:

Americký prezident rozhodl o vyslání posil do Iráku a rychlejším předávání pravomocí Iráčanům * Dělali jsme chyby, přiznal
· WASHINGTON/PRAHA Americký prezident George W. Bush se rozhodl v poslední fázi svého úřadování zariskovat a pokusit se zvrátit nepříznivý vývoj v násilím zmítaném Iráku.
· Rozhodl se totiž, že do Iráku vyšle dalších 21 500 vojáků, z nichž většina má skončit v Bagdádu.
· Američané také uspíší předávání kontroly nad zemí do rukou iráckých úřadů.
· Právě nedostatek mužů (a žen) ve zbrani mělo být jednou z chyb, které měl šéf Bílého domu ve svém projevu, přenášeném všemi velkými americkými televizemi, přiznat.
· Demokratický senátor a přední odpůrce iráckého tažení Ted Kennedy například navrhl zákon, na jehož základě by Kongres schvaloval i samotné vyslání vojenských posil.
· Nyní mají zákonodárci především možnost ovlivnit financování takové operace a napřímo i její průběh.
· „To poslední, co si Američané přejí, je poslat další desítky tisíc amerických vojáků do občanské války v Iráku,“ citovala Kennedyho televize CNN.
· „Lidé chtějí, aby s tím Kongres něco udělal.“
· Irácká vláda by se měla více účastnit i zajišťování bezpečnosti v Bagdádu, který je místem prakticky každodenních teroristických útoků.

Bushův recept: dalších 21 500 vojáků
11. ledna 2007, Lidové noviny
PETR PEŠEK


Petr Pešek mne nepotěšil citací citace televize CNN Teda Kennedyho: „To poslední, co si Američané přejí, je poslat další desítky tisíc amerických vojáků do občanské války v Iráku.“ Je na pováženou, že prezident Bush přivedl svůj národ až k myšlenkám na poslední přání. A je pěkné, že Američané nemyslí třeba na obligátní cigaretu, nýbrž na vojáky. Těch vojáků má být 21.500 a většina z nich už rodnou Ameriku neuvidí. Aspoň podle prezidentova receptu většina z nich, tedy bratru nejméně 10.000, jich má skončit v Bagdádu. Sám prezident Bush je dle zprávy P.Peška v poslední fázi, zbývají mu jeden, nejvýš dva roky úřadování. S takovou těm Iráčanům nakonec opravdu nezbude než chtě nechtě vzít celou odpovědnost za vývoj v Iráku do vlastních rukou, čímž bude transfer demokracie z Ameriky do této těžce zkoušené země dovršen.

Žádné komentáře: