04 ledna, 2007

No jo, ženská v politice!

Dnes v Lidových novinách:

Evropská unie a Spojené státy by se měly ekonomicky propojit, podobně, jako se hospodářsky spojily do jednotného trhu ekonomiky jednotlivých států unie.
· To by mělo Evropanům i Američanům pomoci čelit rostoucímu tlaku globalizace.
· S tímto zásadním návrhem odlétala na svůj dnešní summit s americkým prezidentem Georgem Bushem „nejmocnější žena světa“, německá kancléřka Angela Merkelová.
· „V Evropě máme zkušenosti se společným trhem, které můžeme využít transatlanticky,“ řekla Merkelová v rozhovoru pro Financial Times Deutschland.
· Merkelovou čeká ale v USA vysvětlení německého postoje k Blízkému východu, kde na rozdíl od Washingtonu udržuje kontakty se Sýrií a Íránem.
· Na pořadu dne bude i otázka Ruska, které dává vstřícnému EU přednost před kritičtějšími Spojenými státy.
· Na druhou stranu se však Merkelová vyhýbá sporům s USA.
· Například popravu Saddáma kritizovala kancléřka oproti jiným evropským politikům jen velmi mírně.

Merkelová: USA a EU se spojí
Lidové noviny, 4.ledna 2007
LUBOŠ PALATA


Co to tady ten L.Palata vypráví, že Mekelová se vyhýbá sporům s USA a tak je za popravu Saddáma kritizovala oproti jiným evropským politikům jen velmi mírně? Tomu nerozumím. Už jsem projevil (až nemírně) dobrou vůli a přijal za své, že o popravě rozhodla demokratická irácká vláda, a ne USA. To se zase mám přeškolit, že irácká vláda není ani svobodná, ani samostatná, natož svéprávná? Ještě počkám, možná že to všechno popletla ta Merkelová.

Žádné komentáře: