17 ledna, 2007

Jen co se ohřejeme...

Dnes v Lidových novinách:

PRAHA Sedm měsíců politické krize je s největší pravděpodobností u konce.
· Trojkoaliční vláda ODS, lidovců a zelených má pro páteční hlasování o důvěře většinu.
· Mirku Topolánkovi se podařilo získat na svou stranu dva sociální demokraty, Michala Pohanku a Miloše Melčáka, kteří už před časem opustili poslanecký klub ČSSD.
· Na včerejší večer náhle svolal do sněmovny společnou tiskovou konferenci.
· „Dohodli jsme se na základě těch jednání a na základě programových ústupků na toleranci vlády ze strany obou poslanců.
· Přestože to neznamená, že by touto tolerancí vyjadřovali toleranci po celé funkční období, dohodli jsme se na programových změnách, a to v oblasti daní, zdravotnictví, oblasti sociální a některých dalších oblastech,“ řekl Topolánek.
· Pohanka, který vystoupil vzápětí, vysvětlil, že s tolerancí souhlasil proto, aby ukončil politickou „agonii“.
· Melčák, jeden z nejlevicovějších poslanců ČSSD, dodal, že je spokojen s tím, že mu Topolánek slíbil, že vláda bude jednat s odbory a zachová sociální smír.
· Topolánek včera Melčákovi s Pohankou slíbil, že jeho vláda nebude nikomu zvyšovat daně -daňová reforma má tedy zvýhodnit všechny příjmové skupiny občanů.
· Kabinet má dále připravit nový zákon o neziskových nemocnicích, které budou garantovat existenci fakultních nemocnic na neziskovém principu.
· Při zavádění regulačních poplatků ve zdravotnictví má zohlednit sociální dopad.

Hotovo! Vláda přeběhlíků
17. ledna 2007, Lidové noviny
JAN KUBITA


Lídrům sociální demokracie se vyčítá, že jim nejde o blaho státu, ale jen o vládní posty. Lídrům ODS o posty jde nepochybně taky, když jsou ochotni programově ustoupit jak koaličním partnerům, tak přeběhlíkům, dokonce třeba i provozovat sociální stát, jen aby mohli u té vlády z ušlechtilých důvodů zůstat. Aspoň dočasně. Jako Jezinky škemrají u dveří disidentů Pohanky a Molčáka: „Smolaři, pacholci (smolíčci pacholíčci jsou už dospělí), pootevřete nám dvířka do vlády, jen co se ohřejeme a odsouhlasení raketové základny zařídíme, hned zase možná odejdeme“.
To už asi nebudou na mizerných ministerských či poslaneckých postech existenčně závislí.

Žádné komentáře: