14 ledna, 2007

Imperiální štafeta

Dnes v Lidových novinách:

V Česku jsme práci, která by s dostatečnou důrazností a přesvědčivostí představila hlavní kontury soudobého ruského zahraničněpolitického diskurzu, dlouho postrádali, ale v textu Natalie Naročnické jsme se jí dočkali.
· Po Mongolech, Napoleonovi a Hitlerovi jsou dnešním agresorem anglosaské mocnosti a NATO.
· Vedle toho jsou Rusko a Rusové, rovněž v tradičních intencích svého ortodoxního či bolševického mesianismu, jedinou morální alternativou dnešní zkažené západní konzumní společnosti.
· Konzumní a zkažené západní země „nenávidí Stalina proto, že obnovil území historického Ruska, za Jaltu a Postupim.
· Naproti tomu Lenina Západ vždycky,šetří‘. Zřejmě na znamení díků za zničení ruského impéria, a především za to, že Západu postoupil Pobaltí.
· Ty státy, které se případně ocitnou pod kontrolou amerického impéria, pokud si Američané budou ochotni přiznat jeho existenci a začnou je systematicky budovat, mají reálnou šanci, že se věci budou vyvíjet pozitivním směrem.
· Ta část světa, která se ocitne v mocenském orbitu Ruska nebo třeba Číny, si naopak může být jistá tím, že se jejím obyvatelům stane přesně to, co tyto velmoci provádějí se svým vlastním národem.

Rusko: impérium, které se za to nestydí13. ledna 2007, Lidové noviny
Michael Romancov


Takže máme odškrtnuty Mongoly, Napoleona, Hitlera, a teď tedy jsou na řadě anglosaské mocnosti a NATO. Konzumní a zkažené západní země nenávidí Stalina ale šetří prý Lenina na znamení díků za zničení ruského imperia. Jakpak asi příští generace budou schovívavé či vděčné G.W.Bushovi, který tak bezelstně (možná to sám ještě neví) ale rozhodně nastartoval začátek konce imperiální nadvlády té nejúspěšnější z bývalých britských kolonií?

Žádné komentáře: