17 dubna, 2009

Dojem tonutí

Dnes v Lidových novinách:

WASHINGTON Americký prezident Barack Obama včera řekl, že pracovníci CIA, kteří za vlády předchozího prezidenta George Bushe při výsleších osob podezřelých z terorismu použili hrubé vyšetřovací metody, za to nebudou soudně stíháni.
  • Jde mimo jiné o techniku zvanou waterboarding, která ve vyslýchaném vyvolává dojem tonutí.
  • „Toto je čas k zamyšlení, nikoli k odplatě," uvedl Obama ve svém prohlášení.
  • Dal v něm jasně najevo, že jeho rozhodnutí nic nemění na jeho osobním nesouhlasu s vyšetřovacími metodami, které byly používány ve jménu Bushovy války s terorismem.
  • Nový americký prezident Obama v prohlášení doslova uvedl: „V našem zájmu je zajistit, aby ti, kdo při výkonu svých povinností jednali v dobré víře na právní doporučení ministerstva spravedlnosti, nebyli stíháni."
Obama: Za mučení vodou žádné stíhání
Lidové noviny, 17. dubna 2009
ČTK
http://www.lidovky.cz/obama-za-muceni-vodou-zadne-stihani-du6-/ln_noviny.asp?c=A090417_000037_ln_noviny_sko&klic=231098&mes=090417_0

Nový americký prezident překvapuje šlechetností a pochopením pro velké i drobné starosti svých spoluobčanů. Včetně těch, kteří se dopouštěli hrubých vyšetřovacích metod na právní doporučení svého ministerstva spravedlnosti. Lze předpokládat, že stejnou schovívavost B.Obama projeví i vůči americkým občanům na tom ministerstvu spravedlnosti samém, neboť nepochybně formulovali svá právní doporučení na doporučení prezidenta Bushe, ktarý za to nejspíš do kriminálu také nepůjde.

Oné schovívavosti se prezident Obama může jednou na oplátku těšiti on sám. Jako polehčující okolnost za jeho vlastní doporučení v dobré víře v pokračující válce proti terorismu v Iráku, Afghánistánu, Pákistánu...

Divím se, že LN odbyly zprávu jen krátkou zastrčenou notickou ČTK bez komentáře. Rojení komentátorů by se nepochybně dostavilo, kdyby metodu vyvolávající dojem tonutí zvažoval použít třeba Paroubek na svých přeběhlících, nebo Rath na antipoplatkové soudkyni.

Žádné komentáře: