08 dubna, 2009

Západní mocnosti v klidu

Dnes v ČT 24:

Pchjongjang/New York - Severní Korea zaujme "rázný postoj" vůči jakékoli rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která by kritizovala nedělní vypuštění balistické rakety.
  • Oznámil to severokorejský velvyslanec při OSN Pak Tchok-hun.
  • Rada bezpečnosti již od neděle debatuje o tom, jak nejlépe odpovědět na start rakety, která údajně vynesla na oběžnou dráhu telekomunikační družici.
  • Západní mocnosti poukazují na to, že Severní Korea odpálením rakety porušila rezoluce OSN, a požadují jasné odsouzení režimu.
KLDR vyhrožuje Radě bezpečnosti
ČT 24, 8. 4. 2009
ČT24, ČTK
http://www.loh.cz/svet/51087-kldr-vyhrozuje-rade-bezpecnosti/Západní mocnosti bez obav

Podle izraelského ministra obrany v úterý Izrael uskutečnil úspěšnou zkoušku rakety Arrow II, určenou k obraně proti možnému útoku balistických raket z Íránu A Sýrie, píše se ve včerejším TheStar online (Israel carries out missile test - Defence Ministry http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2009/4/8/worldupdates/2009- 04-07T185526Z_01_NOOTR_RTRMDNC_0_-389311-1&sec=Worldupdates ) Projekt je údajně spolufinancován Izraelem a Spojenými státy.

Divím se, že Severní Korea ohlašuje vypuštění satelitu, když to vyvolává poplach a zasedá rada bezpečnosti. Proč taky neuskuteční zkoušku rakety určené k obraně proti možnému útoku balistických střel z Íránu A Sýrie? Bylo by ticho po pěšině jako v případě té rakety izraelské.