05 března, 2009

Zatykač za zločiny nejen v Dárfúru?

Dnes v Lidových novinách:

Súdánský prezident Umar Hasan Ahmad Bašír je první hlavou státu, kterou stíhá Mezinárodní trestní soud
  • Během šest let trvajícího konfliktu přišly v súdánském Dárfúru o život stovky tisíc lidí.
  • Tamního prezidenta Umara Hasana Ahmada Bašíra včera Mezinárodní trestní soud obvinil z válečných zločinů a vydal na něj mezinárodní zatykač.
  • V zemi už od roku 2003 trvá jedna z nejhorších humanitárních krizí na světě.
  • Obvinění 65letého Bašíra je dobrou zprávou pro ochránce lidských práv.
  • „Je to silný signál, že mezinárodní společenství už dále nebude tolerovat beztrestné páchání násilných činů a potlačování lidských práv osobami, které jsou u moci," citoval The Guardian Tawandu Hondoru, výkonnou ředitelku afrického programu Amnesty International.
  • Mezinárodní trestní soud (ICC) vznikl roku 2002 jako stálý orgán, který má stíhat osoby zodpovědné za genocidu, zločiny proti lidskosti, válečné zločiny a potenciálně také zločin agrese.
Zatykač za zločiny v Dárfúru
Lidové noviny, 5. března 2009
VLADIMÍRA STRAKOVÁ
http://www.lidovky.cz/zatykac-za-zlociny-v-darfuru-di3-/ln_noviny.asp?c=A090305_000032_ln_noviny_sko&klic=230378&mes=090305_0

Obvinění 65letého Bašíra je silný signál, že mezinárodní společenství už dále nebude tolerovat beztrestné páchání násilných činů a potlačování lidských práv osobami, které jsou u moci?
Jest tomu rozumět tak, že Mezinárodní trestní soud (ICC), který má stíhat osoby zodpovědné za genocidu, zločiny proti lidskosti, válečné zločiny a potenciálně také zločin agrese, se chystá povolat k zodpovědnosti i amerického exprezidenta Bushe?
G. Bush by mohl být tím příštím na seznamu válečných zločinců, píše se v: George Bush could be next on the war crimes list http://www.nzherald.co.nz/world/news/article.cfm?c_id=2&objectid=10560243
I republikánský senátor podporuje vyšetřování zločinů Bushovy éry, viz: Republican backs investigation of Bush-era crimes http://www.welt.de/english-news/article3322083/Republican-backs-investigation-of-Bush-era-crimes.html

Žádné komentáře: