27 března, 2009

Topolánkovo peklo a Vondrovy pravdy

Dnes v Lidových novinách:

ŠTRASBURK Premiérova středeční kritika Spojených států na půdě unijního parlamentu vyvolala ostré reakce napříč západoevropskými médii.
  • Mirek Topolánek se dočkal odsouzení za nevybíravou kritiku, jež přišla krátce před klíčovým setkání evropských politiků s Barackem Obamou v Londýně a poté Praze.
  • V kombinaci s tím, že Topolánek promluvil za unii poprvé v pozici šéfa vlády v demisi, na sebe přivolal hlasy těch, kteří volají po zavedení stálého předsedy bloku a zrušení dosavadních rotujících předsednictví.
  • Poté co premiér slova o „cestě do pekel" vyřkl a převzaly je klíčové tiskové agentury, začala česká diplomacie zahlazovat stopy.
  • ČTK volali zaměstnanci vlády s tím, že Topolánek nic takového neřekl.
  • Poté místopředseda vlády před novináři sdělil, že šlo zřejmě o chybu překladu, neb on seděl vedle Topolánka a „nic takového jsem neslyšel".
  • Nakonec nastoupil mluvčí českého předsednictví a před zahraničními reportéry se - jak plyne z citace v agentuře Reuters či deníku IHT -snažil premiérův výrok zmírnit.
  • Topolánek měl takto říct, že Evropská unie pouze „bude" na cestě do pekel, když se vydá po vzoru Spojených států.
  • „Ano, zalhal jsem. Snažil jsem se to zmírnit," řekl k tomu LN Alexandr Vondra s tím, že už celou věc nechtěl dále komentovat.
Topolánkovo „peklo" vyvolalo skandál
Lidové noviny, 27. března 2009
Kateřina Šafaříková, stálá zpravodajka LN
http://www.lidovky.cz/topolankovo-peklo-vyvolalo-skandal-dbs-/ln_noviny.asp?c=A090327_000030_ln_noviny_sko

Neznemožnil se jen náš předseda Topolánek nemístnou kritikou nadřízeného spojence. Ještě hůř snad dopadl Alexandr Vondra. On žádné peklo neslyšel a dušoval se. Jenže klíčové tiskové agentury jej ignorují a dále lpí na tom, že tam to peklo bylo, jako kdyby Vondra byl nějaký lhář. Vondra měl raději zalobovat, že to peklo nebylo namířeno na Obamu, ale na Rusko či na Čínu. Nejapná kritika tímto směrem je naopak normou, ne skandálem. Mohl tvrdit, že co on slyšel Topolánka říct bylo, že cestou do pekel je nedodržování lidských práv v Číně...

Vondra to s Topolánkem nemá lehké. Jestli náš premiér v demisi i nadále povede EU, není vyloučeno, že zítra pro změnu řekne Obamovi další pravdu. Že pokračováním v globálním terorizmu proti Afghánistánu Amerika v tom pekle už jednou nohou vězí až po uši.

Žádné komentáře: