26 února, 2009

Bude i Amerika muset bránit svou historii?

Dnes v Lidových novinách:

Tomu, kdo bude veřejně zpochybňovat vítězství Sovětského svazu ve Velké vlastenecké válce, bude možná napříště hrozit trest.
  • Ministr pro výjimečné situace Sergej Šojgu, který se proslavil záchranářskými operacemi v Rusku i v zahraničí, chce za výroky znevažující rozhodující úlohu SSSR ve 2. světové válce trestat podle nového zákona.
  • Ten by měl zřejmě velkou šanci na schválení parlamentem.
  • I veteráni, kterým tento týden sdělil ministr tento svůj nápad jako prvním, byli nadšeni.
  • Obránci lidských práv a historici již méně.
  • Jde podle nich o další ze zákonů, který lze lehce zneužít proti politické opozici i novinářům.
  • Pokud by se článek o trestní odpovědnosti za výroky znevažující vítězství Rudé armády nad německým nacismem dostal skutečně do trestního zákoníku, může to mít dalekosáhlé důsledky především pro obyvatele bývalých sovětských republik.
  • Ti totiž často to, co v Moskvě považují za vítězství, chápou jako agresi aokupaci.
  • Podle Šojgua ale jen takový zákon „dovolí bránit naši historii, hrdinské činy našich otců a dědů"
.Rusko chce bránit historii
Lidové noviny, 26. února 2009
Petra Procházková
http://www.lidovky.cz/rusko-chce-branit-historii-d0y-/ln_zahranici.asp?c=A090225_223929_ln_zahranici_mel


Sověti prohráli studenou válku, a dodnes si na Rusko kdekdo otvírá ústa. Západ by si měl dát pozor, aby se mu nepřihodilo totéž. Už dnes je vidět náznaky, jak by mohla psát všeobecně média po změně mocenských znamének.
Např. P.C.Roberts (pracoval v Reaganově administrativě) píše, že republikáni bez milosti napadali občanská práva. Hnědokošilatý Bushův režim ignoroval ochranu poskytovanou Habeas Corpus. Špehovali občany bez oprávnění. Znásilnili první dodatek ústavy. Povýšili rozhodování prezidenta nad zákonné právo a nad právo mezinárodní. Chovali se jako by nemuseli skládat účty lidu, kongresu a federálním soudům. Exekutiva si nárokovala právo ignorovat kongres. Bushův režim se ukázal jako nezákonný, jako nejhorší zločinná organizace v americké historii. Teď máme demokraty a znásilňování občanských svobod pokračuje. Prezident Obama nechce aby se Bush zodpovídal za své zločiny, aby si podržel pravomoci, které si Bush prosadil. Občanské svobody, které nám Bush odebral, se nyní nacházejí v Obamových kapsách. Ukáže se, že jsme měli víc svobody za Bushe než budeme mít za Obamy? Obamovi demokraté se teď nechystají vrátit odcizená občanská práva, ale už atakují i druhé amendment. Chystají se konfiskovat zbraně v držení občanů. (Viz http://informationclearinghouse.info/article22045.htm).
Diskutující k tomuto článku vidí možný dovod tohoto kroku: Ruční zbraně a lovecké pušky v rukách neorganizovaného občanstva by mohly stát proti zbraním a plánům finanční aristokracie, která aktuálně kontroluje US vládu a všechny zdroje na „kontrolu davu". Myslím, že nějaký způsob „druhé americké revoluce" by mohl uspět. Já opravdu nevidím nějaké jiné řešení na horizontu. Ale mám reálné pochyby o její reálné možnosti, říká.
Ještě, že tak, jinak by třeba vývoz demokracie do Iráku mohl být vykládán všeobecně jako genocida, jako to už dnes činí F.A Boyle, profesor mezinárodního práva na univerzitě v Illinois (http://axisoflogic.com/artman/publish/article_29462.shtml)

Žádné komentáře: