09 ledna, 2009

Nos Putinovi v exkrementech vymáchati

Dnes v Lidových novinách:

Myslíte si, že Rusko sice není spojenec, ale rozhodně je spolehlivý partner?
  • Myslíte si, že hlavně díky ruskému plynu nemusíme prolamovat limity těžby hnědého uhlí a chystat další jaderné bloky?
  • V tom případě vám současné mrazy pokládají zásadní otázku: Co jiného může zpochybnit vaše jistoty než chování Ruska coby dodavatele plynu?
  • Změnu uvažování musí vždy podnítit nějaký otřes.
  • Evropa potřebuje týdenní blackout.
  • Aby to maso pochodovalo z mrazáku.
  • Ale ať už padneme na držku, nebo ne, můžeme si říkat: Pane Putine, díky, že nám otevíráte oči.
  • A jako spotřebitele nás nemusí zajímat, je-li v pozadí snaha Moskvy vyšachovat Kyjev, snaha Kyjeva vyšachovat Moskvu nebo snad ruské úsilí o rozdělení Evropy.
  • Nás zajímá pouze tolik, zda kohoutky na trase nasmlouvané s ruským partnerem fungují.
  • I proto je dobře, když Rusko teď dělá vše pro to, aby nám realitu i rizika tohoto partnerství přiblížilo velmi názorně a přesvědčivě.
  • Máte pravdu, pane Putine. Stresujte nás s plynem tak dlouho, dokud úplně nevyvrátíte zakořeněný názor, že Rusko je seriózní partner.
Pane Putine, díky za každé mrazivé ráno
Lidové noviny, 9.ledna 2009
Zbyněk Petráček
http://www.lidovky.cz/pane-putine-diky-za-kazde-mrazive-rano-dxs-/ln_nazory.asp?c=A090109_095629_ln_nazory_glu

Fanatičtí zastánci tržní ekonomiky nekřičí "Ukrajino, díky za každé naše mrazivé ráno, protože chceš od Ruska donekonečna plyn za netržní cenu, jinak jej ukradneš Evropě." Místo toho si vybíjí vztek na otloukánkovi Putinovi...
Připomíná mi to článek v americkém Creators (http://www.creators.com/opinion/paul-craig-roberts.html?columnsName=pcr), kde se praví:
Spojené státy se pohybují na sypkém písku. Závisí na cizině aby ufinancovaly každodení operace své vlády. Jejich ekonomika je prázdnou skořápkou redukovanou na závislost na finančním sektoru zdiskreditovaném ve světě. Jejich zásobovací linie ke krmení agresivní války v Afghánistánu jsou dnes ohroženy. Vláda trpí sebeklamem, že bude schopna zásobovat svoji armádu v Afghánistánu přes tisíce mil východní Evropy, Ruska a Střední Asie. Jen vláda zcela mimo realitu si dovede představit, že Rusko Vladimíra Putina, jehož nos americký vláda den co den vláčí v exkrementech, dovolí Americe tranzit přes ruské území k zásobování imperiálních legií v Afghánistánu...
Zbyněk Petráček je také přesvědčen, že by Evropa měla jako díky za každé teploučké ráno vymáchat obden Putinovi nos v exkrementech evropských.

Žádné komentáře: