07 ledna, 2009

Kolik lidí je třeba zabít?

Dnes v Lidových novinách:

Izrael v sobotu v pásmu Gazy zahájil pozemní ofenzivu, aby zabránil dalšímu ostřelování svého území z této oblasti.
  • Útoky izraelské armády na cíle v Gaze stále pokračují.
  • Z oblasti je sice zatím hlášeno méně obětí než v předchozích dnech izraelské pozemní ofenzivy, vojenský mluvčí však oznámil, že se podařilo zasáhnout asi 40 cílů, zejména na severu pásma.
  • Terčem izraelských útoků se staly budovy palestinského radikálního hnutí Hamas, bunkry a odpalovací zařízení.
  • Na hranici s Egyptem izraelská armáda bombardovala tunely, které slouží k pašování zbraní.
  • Egypt a Francie v úterý zveřejnily plán, podle něhož by obě znepřátelené strany zastavily boje na časově omezenou dobu.
  • Tento návrh přišel krátce poté, co při izraelském útoku na školu spravovanou Organizací spojených národů zemřelo nejméně 40 lidí.
  • Tento útok vyvolal vlnu mezinárodní kritiky na adresu Izraele.
Lidové noviny, 7. ledna 2009
Lidovky., czČTK
http://www.lidovky.cz/izrael-umozni-prisun-pomoci-do-gazy-d70-/ln_zahranici.asp?c=A090107_104255_ln_zahranici_tma

Izrael ospravedlňuje své násilí odporem Hamasu, který čas od času odpaluje rakety na Izrael na protest proti ghetu, které Izrael uvalil na obyvatele Gazy. Tyto rakety jsou neefektivní, málokdy způsobí Izraelcům oběti. Skutečný účel izraelských útoků je Hamas zničit. V roce 2006 USA trvaly na svobodných volbách Palestinců v Gaze a na Západním břehu. Hamas tyto volby vyhrál. To bylo pro USA a Izraelce nepřijatelné. Když Gazané neuposlechli, aby se Hamasu zbavili a přijali loutkovou vládu, Izrael se rozhodl svrhnout svobodně zvolenou vládu násilím.

Izrael může porušovat mezinárodní právo vyháněním palestinců z jejich půdy a vesnic a dávat ukradený majetek „osadníkům“. Může zadržovat na kontrolních stanovištích Palestince potřebující lékařskou péči, dokud jejich životy nevyhasnou. Izraelští snajpři si nemusí odříkat potěšení vraždit palestinské děti.

Sovětské a nacistické zločiny jsou podrobně zdokumentovány, ty americké se „nikdy nestaly“. I když se právě dějí, tak se nedějí. Není zájem. Zločiny Spojených států jsou systematické, konstantní, zlé, bezohledné, ale málo lidí o nich hovoří. USA uplatňují politiku síly po celém světě, maskovanou jako nástroj univerzálního dobra. Invaze do Iráku byla aktem banditismu, nestoudného státního terorismu, demonstrací absolutního pohrdání mezinárodním právem. Cílem bylo konzolidovat vojenskou a ekonomickou kontrolu Středního východu, maskováno jako osvobození. Američané a jejich britské loutky přinesli iráckému lidu mučení, kazetové bomby, ochuzený uran, nepočítané případy nahodilých vražd, bídu, ponížení a smrt. Kolik lidí musíte zabít, abyste byli považováni za masové vrahy a válečné zločince? Tato otázka se týká i Izraele. Ten znásilňuje mezinárodní právo už od r.1967 pod ochranou amerického veta rezolucí OSN odsuzujících Izrael pro násilné, nelidské, barbarské, nezákonné činy.

Více viz P.C.Roberts: http://www.informationclearinghouse.info/article21566.htm

Žádné komentáře: