04 ledna, 2009

Nejlepší útok je obrana

Dnes v Lidových novinách:

Česká republika nemá podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga důvod omlouvat se za nedorozumění, které svým vyjádřením způsobil mluvčí premiéra Mirka Topolánka pro české předsednictví EU Jiří Potužník, byť šlo o "vážnou chybu".
  • Mluvčí v sobotu v první reakci na izraelskou pozemní ofenzivu do Gazy označil postup Izraele za defenzivní.
  • Šéf české diplomacie jeho slova později korigoval.
  • "Bylo to jeho pochybení, každému člověku se stává chyba," uvedl dnes Schwarzenberg v České televizi.
  • Diplomatické nedorozumění kritizoval také šéf opoziční ČSSD Jiří Paroubek.
  • "Mluvčí pana Mirka Topolánka pan Potužník, který je jakýmisi ústy českého ministerského předsedy, udělal fatální chybu svým vyjádřením, že akce Izraele v oblasti Gazy je legitimní obranou," řekl dnes novinářům.
  • První českou reakci na zahájení pozemních operací přitom odsoudil blízký spolupracovník prezidenta palestinské autonomie Mahmúda Abbáse Saíb Irikát.
  • Saíb Irikát v saúdskoarabské televizi Al-Arabíja rovněž postup Izraelců označil za "ošklivou agresi proti našim lidem".
  • Agentura Reuters v dané souvislosti poukázala na nejednotnost uvnitř Evropské unie ohledně izraelské operace, což by podle ní mohlo poskytnout Izraeli větší časový prostor.
Vyjádření ke Gaze byla chyba
Lidové noviny, 4.ledna 2009
http://www.lidovky.cz/vyjadreni-ke-gaze-byla-chyba-dp9-/ln_zahranici.asp?c=A090104_164953_ln_zahranici_nev

Palestinci jsou teroristi a Izrael se jen brání, soudí nestranný vyjednavač EU náš ministr Schwarzenberg.
Cituji z textu amerického publicisty P.C.Robertse (http://www.informationclearinghouse.info/article21606.htm): Míra nevědomosti Američanů bere dech. Izrael drží Palestince nacpané v přísně kontrolovaných ghetech zvaných Gaza a Západní břeh. S pomocí Egypta kontroluje přísun potravin, léků, vody a energie do Gazy. Palestinci odtud nemají povolen vstup do Izraele nebo Egypta. Na Západním břehu jsou Palestinci odděleni zdmi od svých polí, od zaměstnání, lékařské péče, škol, vody a od sebe navzájem nekonečnými kontrolními stanovišti a cestami „pouze pro Židy“. Palestinci jsou vypuzováni ze svých měst dům za domem, blok za blokem. Izraelská loupež Palestiny je nelegální podle mezinárodního práva, ale děje se pod ochranou USA.
Palestinci nejsou Izraelcům nebezpeční více než byli Židé ve waršavském ghetu hrozbou pro nacistické Německo. Přesto v Americkém kongresu, exekutivě, tisku, televizi, univerzitách, evangelických křesťanských institucích se věří, že Izrael je na pokraji vyhlazení palestinskými teroristy. Tato nevědomost, pečlivě pěstována izraelskou loby, mění agresi genocidní povahy na sebeobranu. Toto ohlupování Američanů ale neohlupuje Izraelce samé. Ti vždy věděli, že „sebeobrana“ ja pláštíkem pro sionistickou politku teritoriální expanze. Mnoho Izraelců nesouhlasí, jako mnoho Američanů nesouhlasí s Bushovými nelegálními válkami a znásilňováním US občanských svobod. Mnozí američtí konzervativci sdílí izraelskou víru v účinnost moci. Obracejí se teď proti Bushovi proto, že Amerika byla brutální nedostatečně, tak jako se fanoušci odvracejí od prohrávajícího týmu. Četní komentátoři předpovídají úpadek americké ekonomické síly. Až se to stane, Izrael bude nucen opustit svou politiku násilí, bude zranitelný.
Nesmíme zaměňovat izraelskou sionistickou vládu se světovým židovstvem, tak jako nesmíme spojovat americký lid s Bushovým zločinným režimem, píše Roberts.

Žádné komentáře: