13 října, 2007

Kam s ním?

Dnes v Lidových novinách:

Kaplického knihovna by mohla stát na sídlišti, na Klárově či Vyšehradě.
Nápadů, kam přemístit letenský blob, přibývá.
· Podle expertů jsou to ale nesmysly.
· 2007
· http://www Stavba je stvořena pro Letnou a pro jinou lokalitu by Kaplický musel zpracovat nový projekt.
· Většina pražských zastupitelů za ODS požaduje, aby architekt Jan Kaplický nestavěl novou budovu Národní knihovny na Letné.
· Pokud Kaplický chce v Praze stavět, ať si pro dům, s nímž vyhrál mezinárodní architektonickou soutěž, najde místo jinde.
· Periferie je podle politiků ideální.
· Jako první přišel s nápady, kam by šlo letenský blob přemístit, pražský primátor Pavel Bém.
· Pro Českou televizi i agenturu ČTK uvedl, že poblíž Hradu taková budova není potřeba.
· Bém soudí, že Kaplického budova by mohla zatraktivnit severní část města na Proseku, Letňany či Pankráckou pláň.
· Čeští architekti sice v názoru na Kaplického projekt a jeho umístění nejsou jednotní, ale výpady politiků proti blobu jsou pro ně šokující.
· Podle předního českého architekta Romana Kouckého ostudou kolem sporu o knihovnu utrpí nejen prestiž země, ale i kredit současné české architektury.
· Někteří architekti jsou s politiky zajedno„Budova Národní knihovny v jakékoli podobě se na Letnou nehodí,“ prohlásil Martin Vokatý, spoluautor víceúčelové Sazka Areny ve Vysočanech.

Architekti: Blob nelze přesunout
PRAHA 13.10.2007
Martina Klapalová, Josef Kolina Lidové noviny


To je škoda, že ten blob nelze přesunout. Kdyby to šlo, věděl bych kam s ním, aby v Paze nehyzdil Hradčany, ani periferii. Ale když přesunout nejde...

Možná by na Letné mohla zústat jen ta knihovna, a ten vršek, ta příšera, by se skvěle hodila do Brd, ať už tam radar bude nebo nebude. Ovšem že bude, strýčka Sama by nepřesvědčil ani Topolánek. Ten dekl by mohl radar zakrýt, schovat. Místní nešťastníci by byli ještě lépe chráněni před nepříznivými účinky, a Putinovi by radar (ať už tam bude nebo nebude) taky nebyl tak na očích. Kdyby se pán Kremlu přece jen rozhodl do toho radaru prásknout (i kdyby tam nebyl), střela by mohla po blobu sjet do země a zničit jen všechnu tu infrastrukturu, dálnice a příslušenství, které v Brdech bude Topolánek stavět, ať tam radar bude nebo nebude. Radar by ještě stačil splnit své vedlejší poslání v případě falešného poplachu s tím Íránem, tj. navést americké rakety na Kreml a širší okolí. Radar by si tak mohl zachránit kůži, jenom infrastruktura by nakonec nebyla, i když má být...

Ta knihovna na Letné by mohla dostat nějaký lehký elegantní přístřešek, pro případ, že by pršelo.

Žádné komentáře: